Un nou centru de transfuzii în Capitală? Surse de finanțare ar exista, dar n-avem bază legală, potrivit ministrului Sănătății

0
880

Declarațiile recente ale ministrului Sănătății, potrivit cărora ar exista surse de finanțare pentru un nou centru de transfuzii, ba mai mult „există în acest sens și un teren alocat de către Primăria București”, dovedește încă o dată faptul că birocrația și dezinteresul reprezintă două impedimente majore, cel puțin în sistemul medical.

Și nu sunt simple afirmații, atât timp cât declarațiile Sorinei Pintea confirmă pe deplin cele afirmate de noi: „Am fost ieri (luni-n.n) la Centrul de Transfuzii Bucureşti şi am discutat situaţia de acolo. Este vorba de a construi un nou centru, în sensul că există un teren alocat de către Primărie printr-o hotărâre de Consiliu general, dar care nu a fost materializată într-o Hotărâre de Guvern pe care urmează să o promovăm noi acum”.

Ministrul Sănătății a anunțat că au fost deja identificate surse de finanțare pentru construirea unui centru nou de transfuzii, cu „circuite și cu tot ceea ce este nevoie pentru a funcționa normal”. Ba chiar, va fi promovată o Hotărâre de Guvern în acest sens, ma ales că sumele necesare „nu sunt atât de mari încât statul român să nu își permită acest lucru”.

„Cred că există soluţii, sunt foarte optimistă pentru că sumele nu sunt atât de mari încât statul român să nu îşi permită asta. Dar avem şi fonduri europene, avem şi Banca Mondială, avem linii de finanţare deschise, iar acest lucru se pretează pe ceea ce avem noi în acest moment. Am înţeles că s-a făcut o estimare pentru construcţia unui centru de aproximativ 3,5 milioane euro. Discutând, de exemplu, cu cei de la Banca Mondială putem extinde pe întreg teritoriul ţării partea de transfuzii. Deocamdată ne-am focusat pe ceea ce este aici. Urmează să promovăm Hotărâre de Guvern prin care să consimţim acea hotărâre de Consiliu general. Primăria Generală şi-a făcut treaba, urmează noi să ne-o facem”, a precizat ministrul Sorina Pintea legat de construirea noului centru de transfuzii la evenimentul „ThinkHealth – Punctul de Inflexiune”.

Sperăm numai ca noul centru de transfuzii să nu rămână, ca și până acum, doar la stadiul de proiect.

A consemnat, I.P. pentru #stirimedicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *