În România lui 2018 se moare din cauza stresului și a suprasolicitării la locul de muncă

0
6065

Informația cum că un medic în vârstă de 38 de ani, care fusese de gardă la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului „Sf. Ioan” din Capitală, a fost găsit mort la locul de muncă, în cursul dimineții de marți, a zdruncinat lumea medicală. Nu mă refer la autorități, nu, nici pe departe. Mă refer la medici, asistenți medicali, infirmieri, colegi, prieteni, care au asaltat rețelele sociale în semn de solidaritate, dar niciun cuvânt de la nicio autoritate.

Din primele cercetări oficiale, se pare că medicul anestezist Adrian Fronea ar fi suferit un infarct. Reprezentanții spitalului au susținut că medicul a fost găsit de către colegi în stop cardio-respirator, în Camera de gardă, după ce nu răspunsese mai multor apeluri telefonice.

Colegii lui au susținut că nu știau ca doctorul să fi avut probleme de sănătate. Anestezistul, spun colegii, a intrat în gardă luni seară și nu a mai ieșit.

Toate indiciile de până acum duc la ipoteza că decesul medicului a survenit în urma stresului și a suprasolicitării. Ceea ce duce la o altă problemă gravă: în România lui 2018 se moare de stres la locul de muncă și de suprasolicitare! E dur, e grav, dar este adevărat!

Culmea e că medicul anestezit a fost găsit decedat la locul de muncă în aceeași zi în care membrii Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților au refuzat aprobarea amendamentului privind eliminarea obligativității gărzilor medicilor.

Aceasta a fost una dintre revendicările importante ale sindicaliștilor, transpusă într-un amendament după cum spuneam mai sus, dar tratat cu indiferență, ba chiar indolență de către guvernanți.

Nu s-a ținut cont că o normare corectă a muncii personalului angajat în sănătate este o condiție sine qua non pentru un act medical de calitate.

Iată că nu numai nivelul salarial este important în această branșă, deficitul de personal și de materiale este o realitate cu care se confruntă astăzi medicii, asistenții și, nu în ultimul rând, pacienții.

Mai trebuie spus doar că medicii români se confruntă astăzi cu un program de gărzi peste norma europeană, evident din cauza lipsei de personal.

Vom reveni cu detalii despre acest subiect.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *