Deputatul Florin Roman cere premierului Viorica Dăncilă îndreptarea nedreptăților din Legea salarizării, pentru personalul bugetar

0
1765

Întrebare către: Doamna Viorica Dăncilă, Prim–ministru al României

Din partea: domnului Florin Roman,  deputat PNL

Subiect: Îndreptare nedreptăți Lege salarizare pentru personalul bugetar


Doamnă prim-ministru,

 Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a început să producă efecte începând cu data de 1 iulie 2017.

Scopul actului normativ – susținut de Guvernarea PSD- a fost echilibrarea sistemului bugetar de salarizare, deoarece existau disfuncționalități majore, în sensul că pentru aceleași funcții și atribuții, funcționarii din instituțiile statului aveau salarii diferite. Astfel până în anul 2022, tot sistemul de salarizare urmează să fie complet echilibrat: cei aflați în baza de jos a piramidei salariale vor avea creșteri treptate, în unele cazuri duble față de nivelul lunii iunie 2017, cei de la jumătatea piramidei salariale vor avea creșteri mai mici sau vor stagna, iar pentru aproximativ 3% dintre bugetari s-au operat ajustări, astfel încât niciun bugetar să nu mai depășească președintele României, iar pentru muncă egală să fie salarii egale în toate cazurile.

Apoi, în toamna anului trecut ați venit cu o Ordonanță de urgență (OUG nr. 91/2017) prin care ați adus modificări unei legi abia adoptate afirmând că au fost necesare câteva clarificări conform notei de fundamentare a acesteia.

Totuși, realitatea este cu totul alta, lucru demonstrat de mulțimea de amendamentele aduse în Parlament la Legea de aplicare a OUG nr. 91/2017, din care au trecut destul de puține în contradicție cu nedreptățile salariale existente și create de Legea nr. 153/2017.

Mai mult decât atât, în domeniul sanitar deși le-ați crescut salariile medicilor atingând grila din anul 2022 începând cu 1 martie 2018, ați uitat de sporurile pe care aceștia le au la salariul de bază, cât și de celelalte categorii de personal care lucrează în domeniul sanitar.  Astfel oamenii ce lucrează alături de medici

Hotărârea de Guvern prin care trebuie reglementat aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr.II (anexă care se referă la domeniul medical) la Legea-cadru nr.153/2017 precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia nu există, astfel modul de acordare a acestor sporuri este plafonat, iar oamenii care lucrează în sistemul sanitar vor avea de suferit.

O altă problemă a fost ridicată la dezbaterile din parlament legate de salarizarea biologilor, a farmaciștilor, a chimiștilor, a psihologilor, care deși au pregătire echivalentă cu categoria medicilor, nu sunt plătiți conform pregătirii lor.

În domeniul sanitar, sindicaliştii cer acordarea creşterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, renunţarea la plafonarea sporurilor la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite, adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10, negocierea şi încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” şi ”Asistenţă socială” şi recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuţiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

De asemenea o altă categorie afectată de inechitate sunt cei din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale. Astfel sporurile acestora au rămas la nivelul anului 2017, nu s-au actualizat, deși solda/salariul de bază s-a majorat în acest an.

Mai mult decât atât, vedem că protestele în acest domeniu deja au început – peste 50 de poliţişti au protestat, joi – 15.03.2018, în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, ei fiind nemulţumiţi de legea salarizării.

 Având în vedere că mai multe categorii de personal amenință cu proteste de stradă fiind nemulțumiți de legea salarizării, vă rog să-mi comunicați ce măsuri aveți în vedere a întreprinde pentru eliminarea neclarităţilor şi disfuncţionalităţilor identificate în aplicarea Legii nr. 153/2017 cu privire la aceste categorii?

Solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc!

Deputat PNL, Florin Roman

Sursa: ZiarulUnirea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *