Merită să mai practici medicina în România? Iată primele reacții la modalitatea de acordare a sporurilor salariale din Anexa 10: sute de medici nu vor mai intra în sala de operație

0
3380

Medicii secţiei de Terapie Intensivă a spitalului Universitar din Bucureşti au fost primii medici care au refuză să mai intre în sala de operaţii din cauza regulamentului de acordare a sporurilor. Informația a fost dată publicității chiar de către ministrul Sănătății, în cadrul unei emisiuni televizate.

„Am primit nişte informaţii referitoare la medicii de pe secţia Anestezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Municipal Universitar Bucureşti, care au declarat că nu vor mai intra în sălile de operaţii datorită regulamentului aplicării sporurilor. Mă voi duce mâine să am o discuţie cu dânşii. Eu cred că au fost greşit informaţi, nu au făcut nişte calcule corecte, exacte. Sunt convinsă că discutând cu dânşii vom reuşi să clarificăm problemele pentru că asta ştiu să fac, să le explic cum am făcut anexa 10 (din regulamentul sporurilor – n.n.) pentru că este mărul discordiei”, a explicat ministrul Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii anunţase în urmă cu ceva vreme că sporurile rămân plafonate la 30%, chiar dacă sindicaliştii au ameninţat cu greva generală, subliniind faptul că legea nu este negociabilă şi că veniturile nete au crescut în sistemul sanitar, însă poate această creştere, într-adevăr, nu a fost distribuită echitabil pe categorii profesionale.

Sute de medici din toată țara au transmis scrisori ministrului după ce abia în 14 martie, ministerul a făcut publică Anexa 10 la HG ce stabilește noul regulament de acordare a sporurilor. Medicii amenință că nu mai intră în blocul operator dacă acest regulament se va adopta, în forma prezentată. Medicii sunt supărați că nu au existat negocieri referitoare la Regulamentul de sporuri, acesta fiind produs în laboratorul Ministerului Sănătății, fără să țină cont de principiile de bază ale unui Regulament de sporuri, fiind făcut fără nicio consultare sau dezbatere publică.

Sindicatul Sanitas, singurul sindicat reprezentativ din sănătate care a semnalat încă de anul trecut disfuncționalitățile aplicării L 153 și a Regulamentului de sporuri, în principal prin plafonarea la 30% a procentului pe Ordonator Principal de Credite, a anunţat că în zilele de 20, 22, 29 martie va picheta sediile ministerelor Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, urmând ca după 25 aprilie să intre în GREVĂ GENERALĂ. Sindicatul reprezintă la nivel național interesele a peste 5000 de medici.

Vă prezentăm mai jos scrisorile medicilor care resping în totalitate principiile de elaborare a ANEXEI 10, aceștia declarând că nu mai intră în sala de operații.

Medicii ATI de la  Spitalul Obregia din București, au adresat o scrisoare deschisă ce este semnată cu data de luni 19 martie 2018 atunci când vor anexa tabelul cu numele medicilor care resping Anexa 10.


Medicii ATI de la Spitalul Colentina

  

Medicii ATI de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași

Medicii ATI de la Spitalul Parhon Iași

Medicii ATI de la Spitalul de Urgență Petroșani

 

Medicii ATI de la Spitalul Județean Drobeta Turnu Severin

 

Medicii ATI de la Spitalul Județean Suceava

Medicii ATI de la Spitalul Municipal de Urgență Timișoara

  

Medicii ATI de la Spitalul Județean de Urgență „Plus Brinzeu” Timișoara

  

Medicii ATI de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Louis Turcanu” Timișoara

 

Iată și componentele ANEXEI 10 la care se face referire:

Anexa 10 – Unitati Clinice

Anexa 10 – Neclinice

Anexa 10 – Anatomie Patologica

Anexa 10 – Ambulanta UPU ATI

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P. și S.O.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *