INS: Câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială cu (-2,1%) în luna februarie 2018, față de ianuarie 2018

0
2765

Potrivit unui comunicat de presă emis de Institutul Național de Statistică, având nr. 87 din 11 aprilie 2018,  în sănătate și asistență socială SALARIU MEDIU NET a scăzut cu 2,1% în luna februarie 2018, raportat la cel din luna ianuarie 2018, contrar declarațiilor făcute de reprezentanții guvernamentali.

În această seară, într-o emisiune televizată, doamna ministru Lia Olguța Vasilescu a afirmat că noua lege a salarizării bugetarilor mulțumește pe 97% dintre beneficiari, iar un procent de 3% sunt nemulțumiți.

Noi cei din sănătate considerăm că procentul nemulțumiților este mult mai mare, iar doamna ministru atunci când a făcut această afirmație probabil s-a referit la procentul de 97% din rândul legiuitorilor, care și-au mărit sporul de periculozitate la 15%, arătând cu degetul la cei 3% ca fiind nemulțumiții din opoziție.

Pentru înțelegerea termenilor folosiți în comunicatul oficial al INS, redăm mai jos definirea termenilor folosiți în exprimarea mesajului:
Câştigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani şi în natură cuvenite salariaţilor pentru munca efectiv prestată (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicată, sporurile şi indemnizaţiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi studii, zile de sărbătoare şi alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanţă şi alte sume plătite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net şi alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masă).
– Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei
individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Începând cu anul 2018, câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul
salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi şi a
contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi.

Câştigul salarial mediu lunar reprezintă raportul dintre sumele plătite salariaţilor de către agenţii economici în luna de referinţă, indiferent pentru ce perioadă se cuvin şi numărul mediu de salariaţi. Numărul mediu al salariaţilor reprezintă o medie aritmetică simplă calculată pe baza efectivelor zilnice ale salariaţilor din luna respectivă. Salariaţii care nu sunt angajaţi cu normă întreagă se includ în numărul mediu proporţional cu timpul de lucru prevăzut în contractul de muncă. În efectivul de salariaţi luat în calcul se includ numai persoanele care au fost plătite pentru luna respectivă. Nu se iau în considerare: salariaţii aflaţi în concediu fără plată, în grevă, detaşaţi la lucru în străinătate şi cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat.

Conform prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare (OUG nr. 79/2017 cu modificările şi
completările ulterioare), contribuţiile de asigurări sociale, respectiv cele de asigurări sociale de sănătate care cădeau în sarcina angajatorului au fost transferate în sarcina salariatului și, începând cu luna ianuarie 2018, sunt suportate în totalitate de salariat, fiind reflectate în
cuantumul brut al câştigului salarial nominal.

A consemnat pentru #stirimedicale S.O.

Comunicatul integral poate fi consultat aici: Comunicat INS salariu mediu, februarie 2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *