HAOS la spitalele publice din toată țara. La Craiova, acasă la ministrul Muncii, salariații Spitalului Județean își strigă nemulțumirea

0
4054

Salarii mărite pentru unii, scăderi mari pentru alţii.

În timp ce noua lege a salarizării le-a adus unor medici salarii de până la echivalentul a 5.000 de euro, altor cadre medicale veniturile le-au scăzut cu până la 3.000 de lei. Unele spitale întârzie să acorde sporurile, de teama unor proteste.

O parte dintre angajaţii din sistemul sanitar au primit primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării şi a noului regulament al sporurilor, în timp ce alţii aşteaptă zilele acestea să-şi primească leafa. Chiar şi după ce primele salarii au venit, printre angajaţii din sistem domneşte în continuare confuzia.

Cadre medicale consultate de HotNews.ro spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în acelaşi timp, există şi situaţii în care, în acelaşi spital, sunt înregistrate atât creşteri de câteva sute sau mii de lei, cât şi scăderi de până la 3.000 de lei.

Cei mai norocoşi angajaţi din sistem au primit salariile mărite după aplicarea noii legi a salarizării şi a noului regulament al sporurilor, însă 10% dintre angajaţii din sistemul sanitar vor avea salariile scăzute, lucru recunoscut vineri oficial de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Un exemplu fericit este Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde toate salariile au crescut şi nu există niciun angajat care să primească mai puţini bani, după cum a declarat pentru HotNews.ro managerul unităţii sanitare, medicul Adriana Elena Nica, care, în opinia noastră, a ignorat toate prevederile generând un precedent periculos.

Salarii mai mari la spitalele orăşeneşti decât la cele judeţene

În cazul spitalelor din ţară, există situaţii în care, în acelaşi spital, salariile unor medici au crescut, iar ale altora au scăzut. Un exemplu este Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava, unde salariile unor medici s-au majorat până la echivalentul a 5.000 de euro, în timp ce alţi medici din acelaşi spital au scăderi salariale de până la 3.000 de lei, după cum a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, doctorul Mihai Ardeleanu.

Surse din spitale din ţară susţin că, acolo unde nu este vorba despre scăderi de salarii, este vorba despre altfel de inechităţi. Spre exemplu, în urma aplicării noii legi, la unele spitale orăşeneşti salariile ar putea ajunge să fie mai mari decât în spitalul judeţean de urgenţă din judeţul respectiv, către care sunt direcţionate cele mai grave cazuri medicale, ceea ce reprezintă o situaţie anormală.

Potrivit surselor citate, în această perioadă se încearcă numeroase „artificii” pentru ca numărul celor care vor avea scăderi de salarii să fie cât mai mic, numai că aceste artificii duc la situaţii anormale, cum ar fi acordarea de sporuri diferite în aceeaşi secţie din acelaşi spital: sporuri mai mici pentru medici şi asistente (care beneficiază prin lege de majorări salariale) şi sporuri mai mari pentru infirmiere, pentru ca acestea să nu aibă salariile scăzute.

„Managerii caută cu disperare soluţii“

Există, de asemenea, şi spitale care au fost amânate câteva zile de la plata sporurilor  după plata salariilor de bază. Este cazul Spitalului Bagdasar Arseni din Bucureşti şi al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, unde sporurile urmează să fie plătite după data de 20, respectiv 25 aprilie, în timp ce salariile de bază se plătesc în jurul datei de 16 aprilie.

„Am chemat managerii să avem o discuţie, cu managerul Spitalului Bagdasar Arseni deja m-am întâlnit şi revizuit acordarea sporurilor. Nu cred că vor mai fi probleme deosebite. Noi aplicăm o lege şi există şi scăderi pe care încercăm să le echilibrăm”, a declarat Sorina Pintea, luni dimineaţă, la Digi 24.

Ea a spus că în privinţa acordării sporurilor este vorba despre interpretarea corectă a legii şi despre modul în care managerii spitalelor ştiu să gestioneze fondurile.

„Trebuie să aplicăm o lege şi să avem în vedere că aceeaşi lege a dus şi la majorări, la creşteri salariale importante pentru medici şi asistenţi medicali. Este vorba până la urmă de interpretarea corectă a legii şi din acest motiv am ales să discut cu fiecare manager să vedem care sunt modalităţile de aplicare şi să îi rog să vadă modul în care s-au repartizat sporurile, dar nu este obligatoriu ca toată lumea să ia sporuri maxime”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Aproximativ două sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova au întrerupt lucrul şi protestează, luni dimineaţă, în curtea unităţii medicale, reclamând că le-au fost diminuate sporurile cu până la 50%.

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salariilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri, la finalul unor noi negocieri cu sindicaliştii de la SANITAS, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună.

A consemnat pentru #stirimedicale, S.O.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *