Lia Olguța Vasilescu nu este impresionată de nicio grevă. Va trimite Curtea de Conturi la spitale pentru a vedea dacă sporurile sunt aplicate legal

0
2947

După ce au stat zeci de minute la coadă să intre la discuții cu premierul Viorica Dăncilă pe tema Legii salarizării unitare, peste 500 de manageri de spitale s-au lovit de aceeași indiferență a ministrului Muncii și Justiției Sociale, pe care, se pare, că nu o impresionează nicio acțiune a celor din sănătate.

Discuțiile de astăzi de la Guvern, la inițiativa premierului Viorica Dăncilă de a debloca situația din sănătate, nu au ajuns la nicio concluzie. Prim-ministrul a propus, în schimb, crearea unui grup de lucru care să discute pe tema nemulțumirilor generate de noile prevederi ale Legii salarizării unitare. Mai precis despre faptul că directorii de spital nu au bani să plătească toate categoriile de personal medical și nici sporurile medicilor și asistenților medicali. Din această cauză, restul categoriilor medicale, cum ar fi infirmierele, biologii, biochimiștii, chimiștii, brancardierii, au încasat pe ultima lună salarii mai mici chiar şi cu 1.000 de lei. Acesta este, de fapt, și motivul principal din cauza căruia s-ar putea ca pe 7 mai să fie declanșată grevă generală în sistemul medical public.

Prezentă la ședință, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, și-a susținut în continuare opinia, declarând hotărâtă că legea este foarte bună și că nu este impresionată de nicio grevă generală. Mai mult, deranjată de toată această situație, ministrul Muncii a amenințat practic că „… va trimite Curtea de Conturi la fiecare spital pentru a vedea dacă sunt aplicate legal sporurile”.

La discuțiile cu managerii au participat și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și Sevil Shhaideh. Amintim că zilele trecute, premierul le-a solicitat ministrului Muncii şi şefului de la Finanţe să vină cu soluţii legate de salarii, în contextul în care sporurile din spitale au fost plafonate.

Poziția lui Darius Vâlcov, prezent și el la întâlnire, a fost una destul de ciudată, consilierul primului ministru arătându-se destul de enervat de faptul că managerii au ridicat o problemă de-a dreptul spinoasă, anume aceea că medicii de la spitalele mici din provincie ajung și la venituri de 30.000 de lei chiar dacă aceștia fac în mare parte triaj. Asta în condițiile în care există categorii de personal care, după aplicarea noilor prevederi legislative, s-au trezit cu scăderi salariale consistente. Ca să nu mai vorbim despre faptul că directorii de la spitalele mari se plâng că nu au bani nici măcar de salarii, ca să nu mai vorbim despre sporuri.

De fapt, acestea sunt inechitățile generate de noua Lege a salarizării unitare despre care s-a tot vorbit în ultima vreme, inechități pe care guvernanții le-au tratat cu o indiferență totală, aruncând pisica în ograda managerilor de spitale.
Iată de ce, managerii prezenți astăzi la Guvern sunt de părere că sporurile ar trebui aplicate diferențiat  pentru a se face diferența dintre un spital județean și din Capitală față de unul mic de la sat.

Cert e că tensiunea din sistemul de sănătate crește pe zi ce trece, mai ales după ce s-a dovedit negru pe alb că efectele Legii nr. 157/2017 sunt de-a dreptul dezastruoase. Noile venituri salariale din sistem arată, la numai o lună de la aplicare, că legea este una ”… nedreaptă, greșită şi nu ţine cont de specificul din sistemul sanitar”, după cum a susținut pentru Adevărul Iulian Pope, prim-vicepreședinte Sanitas. Sindicalistul spune că  „Vom vedea cine a avut dreptate. Noi, care am spus că legea este nedreaptă (…) sau guvernanţii, care ne-au vorbit de dublări şi triplări de venituri în sistemul sanitar. În afară de medici, care beneficiază de o creştere, nici ea foarte spectaculoasă, toate celelalte categorii profesionale sunt nedreptăţite de actuala lege a salarizării. În afară de asta, au dezbinat echipa medicală, s-a creat un haos pe care nici nu ştim cum vom reuşi să-l gestionăm în viitorul apropiat. Practic, guvernul a mutat banii dintr-un buzunar într-altul”.

Potrivit acestuia, lucrurile sunt din ce în ce mai grave, mai ales că „… oamenii ies în curtea spitalelor şi perturbă activitatea din spital ne arată că există o tensiune mare în rândul salariaţilor. Prin urmare, vom convoca consiliul extraordinar al Sanitas. Vom merge cu propunerea de grevă generală, cu strângere de semnături, greve de avertisment şi cu întreruperea activităţii, în funcţie de un calendar pe care-l vom stabili”.

Vom reveni cu detalii pe marginea acestui subiect.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *