Ministrul Pintea restructurează Agenția Națională de Transplant. Motivul: lipsa transparenței

0
1187

Agenția Națională de Transport urmează să fie restructurată, potrivit ministrului Sănătății, care a declarat că a și fost gândit un plan de restructurare în acest sens.

Deși Sorina Pintea a susținut inițial că reorganizarea ar viza neconcordanțe legislative, totuși declarațiile ministrului par contradictorii fie și numai dacă ținem cont de afirmația potrivit căreia „(…) Cu siguranță trebuie restructurată. În primul rând este vorba și despre transparentizarea procedurilor, de tot ceea ce se întâmplă acolo. Nu vreau să acuz pe nimeni, nu am acuzat niciodată, vreau doar ca lucrurile să meargă mult mai bine”.

Ministrul Sănătății crede că afilierea României la Eurotransplant ar fi un pas important tocmai de aceea a discutat cu reprezentanții organizației în vederea reluării negocierilor privind afilierea țării noastre. „Am avut săptămâna trecută discuţii cu cei de la Eurotransplant. Putem relua negocierile pentru că avem totuşi pacienţi mulţi pe listele de aşteptare. (…) Sunt mai multe organizaţii gen Eurotransplant în Europa şi fiecare are o cotizaţie anuală. Pe de altă parte, este foarte bine că s-a început transplantul pulmonar în România, este foarte important, este un mare pas înainte, spun eu, pentru că trebuia să facem şi asta”, a declarat ministrul.

Trebuie amintit că un control făcut în urmă cu doi ani de Corpul de Control al Ministerului Sănătății a scos la iveală o serie de nereguli din cadrul Agenției.

Minsitrul Sorina Pintea a declarat ieri că legea transplantului a fost retrasă din „transparenţă decizională” pentru că au fost nenumărate propuneri, „nenumărate contradicţii” legate de forma în care a fost prezentat documentul. Tocmai de aceea ordinul de ministru referitor la decontarea procedurilor medicale privind transplantul pulmonar va fi modificat astfel încât pacienţii care au suferit intervenţii în afara României să îşi poată continua tratamentul.

„… va trebui să facem o modificare a Ordinului 50 astfel încât ei să îşi poată continua tratamentele pe care le-au început acolo unde a avut loc transplantul. Ordinul este neschimbat din 2004, deci categoric necesită updatări. Eu am dat un termen, în aproximativ două luni, având în vedere că este nevoie să se întrunească şi comisiile de specialitate, dar, până atunci, putem utiliza formularul E112 pentru deplasarea lor acolo unde sunt trataţi. (…) Cu siguranţă acest ordin va fi modificat”, susține Sorina Pintea.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *