Peste 5.000 de angajați din spitalele din județul IAȘI au fost în grevă de avertisment. Urmează greva GENERALĂ

0
3744

Peste 5.000 de angajați din sistemul sanitar din județul Iași au fost în grevă de avertisment luni, vreme de două ore. Sindicaliștii din sănătate se vor întâlni cu premierul Viorica Dăncilă marți dimineață.

Între timp, liderii de sindicat amenință cu greva generală, care ar urma să fie declanșată în data de 11 mai, dacă nu li se pun în aplicare cererile.

”Noi am propus scoaterea din plafonul de sporuri a orelor de sâmbătă și duminică și a gărzilor pentru medici, o problemă care ar putea să relaxeze puțin această situație legată de sporuri, prin care unii pierd și banii pe care i-au avut în luna februarie. Dacă nu se va transpune într-un act normativ zilele următoare, în data de 11 vom fi în grevă generală, începând cu ora 08:00, pe perioadă nedeterminată”, a declarat, pentru Știri de Iași, Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iași.

Asta înseamnă că activitatea tuturor spitalelor din județ va fi întreruptă, fiind asigurate doar urgențele.

Liderul sindical mai povestește și cum peste 90% dintre angajați sunt nemulțumiți, chiar dacă bugetul pentru Sănătate s-a dublat.

”Paradoxal, bugetul pentru sănătate s-a dublat și, cu toate acestea, 95% dintre angajați sunt nemulțumiți. De ce? Pentru că distribuția acestor bani a fost făcută haotic, în sensul că sunt categorii care au primit foarte mult – mă refer la medici – și categorii care nu au primit nimic ba, din contră, au pierdut.  Iar împărțirea între spitale a fost la fel de haotic făcută. Sunt spitale de rang inferior, mă refer la spitalele orășenești sau municipal, a căror ordonator principal de credite le-a permis să dea sporurile la maxim, peste acest plafon de 30%, pentru că el se închidea, per total ordonator, în media de 30%. În acest timp, spitalele din centrele universitare nu pot da sporurile nici măcar la minim.

Supărarea este că să lucrezi într-un spital universitar, operezi toată noaptea, susții activitatea și, la final, iau bani mai puțini decât colegul de la Bârlad, de exemplu, în condițiile în care cel de la Bârlad pune pacientul în salvare și îl trimite la Iași. Pentru că ție matematica îți spune că la Bârlad poți depăși plafonul de 30% și poți da sporul la maxim și munca o trimiți la Iași, unde e plătit mai puțin.

Chiar și doctorii sunt supărați, pentru că cei din centrele universitare, care muncesc cel mai mult, au venituri mai mici tocmai pe acel plafon de 30%. Cel mai corect ar fi așa: lucrezi în ATI la Spiridon? Ai cel puțin la fel de mult ca cel din ATI de la Bârlad. Nu pe ăla de la Bârlad îl duci cu sporurile la 85%, iar la Spiridon e 55%, minimum din grilă”, mai spune Iulian Cozianu, liderul sindicatului SANITAS din județul Iași.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *