România încotro? Greve, demisii, mici și circ la TV

0
2468

România pare că se îndreaptă către un colaps financiar. Cel puțin, aceasta este concluzia președintelui României, după ce Finanțele au publicat raportul privind execuția bugetară pe primul trimestru 2018. Cifrele sunt grăitoare și arată probleme grave la toate capitolele. Lucrurile par mult mai serioase decât declarațiile președintelui, mai ales dacă ținem cont că, în seara aceasta, Iohannis a cerut pentru a doua oară și „imperios” demisia premierului Viorica Dăncilă.

Guvernanții sunt depășiți de situația actuală, având program de relaxare, în timp ce sistemul sanitar național se pregătește de grevă generală, puterea de cumpărare fiind în continuă scădere, încasările la bugetul de stat au scăzut, potrivit datelor oficiale, iar, sindicatele din sistemul sanitar românesc se coalizează, revendicând aceleași drepturi pentru categoriile de personal pe care-i reprezintă.

Criza bate la ușă căci întreg sistemul sanitar este decis să mențină greva generală până oficialii cu putere de decizie le vor accepta revendicările, toate acestea în timp ce președintele partidului de guvernământ se ține de pariuri, în timp ce face spectacol la TV mâncând mici și bând bere chiar în fața sediului PSD.

„Până și cei cărora le-au crescut salariile sunt nemulțumiți”

Iată că numai în urmă cu câteva ore, președintele Iohannis a confirmat, cu cifre oficiale, „… degringolada din finanțele publice gestionate de PSD”.  La fel cum a confirmat faptul că bugetul de stat nu suportă creșterile salariale promise de guvernanți. Potrivit președintelui, „… din punct de vedere fiscal-bugetar, bugetul național este supus unei presiuni imense”. Presiunea vine din faptul că au crescut cheltuielile totale cu peste 22 de procente față de anul trecut, în timp ce veniturile totale au crescut în termeni nominali sumam totală, însă ele sunt cu aproape 5 la sută sub programul bugetar trimestrial.

Referindu-se la creșterile salariale, președintele României susține că „… PSD a reuşit o contraperformanţă rară. Până şi cei cărora le-au crescut salariile sunt nemulţumiţi”. Iohannis e de părere că PSD este incapabil să țină ordine în finanțele publice.

„S-a promis o creştere de 25% a salariilor bugetarilor, dar ea a rămas pe hârtie, fiindcă printr-o inginerie contabilă au fost trecut cheltuielile de CAS de la angajator, partea care revenea angajatorului, la salariat şi astfel s-a anulat, practic, această creştere. După deja aproape un an şi jumătate de guvernare PSD cu această fază extrem de discutabilă a creşterilor salariale, aşa-zise, nu vedem însă nici drumuri, nici autostrăzi, nici şcoli, nici spitale, nimic. Pe de altă parte, lumea se întreabă totuşi de unde vin aceşti bani pentru anumite creşteri care s-au realizat şi dacă ne uităm cu atenţie, povestea este una tristă. PSD, în fapt, amanetează viitorul ţării, creşte salarii şi pensii şi neglijează investiţii importante şi în infrastructură şi investiţii necesare dezvoltării în general. Acuma, din punct de vedere fiscal-bugetar, bugetul naţional este supus unei presiuni imense. Pe fondul creşterii cheltuielilor totale cu peste 22 de procente, atât este creşterea faţă de anul trecut, această presiune trebuia, repet, trebuia atenuată printr-un efort consistent, vizibil de creştere a veniturilor, deci de creştere a încasărilor, ori aici lucrurile nu s-au întâmplat deloc aşa. Din contra, execuţia bugetară arată că practic la niciun capitol veniturile nu au ajuns la nivelul programului – atenţie, program nu impus de cineva, program prezentat tot de guvern; deci nici măcar propriul program nu şi l-au îndeplinit. Acest lucru arată ceva trist.”.

Președintele României: Legea salarizării a afectat bugetul

Legea salarizării a afectat bugetul a firmat președintele României în această seară clar și răspicat. Din acest motiv, Klaus Iohannis solicită să fie luate măsuri care să diminueze discrepanțele apărute.

„… au crescut cheltuielile la bugetul general consolidat cu 22,1% față de nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, în parte după aplicarea Legii salarizării în sectorul bugetar. Este necesar ca la nivelul ordonatorilor principali de credite să fie luate măsuri care să conducă la diminuarea discrepanțelor între cheltuielile programate și cele efectuate, precum și în ceea ce privește implementarea proiectelor finanțate din fondurile externe nerambursabile în vederea creșterii gradului de absorbție”, a afirmat președintele României.

Amintim că tocmai pe acest fond al nemulțumirilor legate de Legea salarizării unitare astăzi mii de angajați din sistemul public sanitar au declanașt dimineață o grevă de avertisment. Timp de două ore, oamenii au ieșit în fața spitaleor, au scandat și au afișat pancarte cu mesaje dure la adresa guvernanților din cauza inechităților salariale. Deși medicii și asistenții medicali nu sunt afectați de această lege, ei și-au susținut colegii și participat chiar și la proteste.

Mesajul a fost unul cât se poate de clar: tot sistemul medical este decis să intre în grevă generală dacă nu li se rezolvă revendicările. Și, trebuie spus, se înregistrează și o premieră în sistemul medical românesc: pe lângă coalizarea celor trei sindicate din sistem, Sanitas, Solidaritatea și Hipocrat, este pentru prima dată când toate categoriile de personal se coalizează și ele și cer drepturi egale pentru toți angajații din sistem.

Deja sindicatele au strâns toate semnăturile necesare pentru declanșarea grevei generale care va începe la 11 mai, dar se va finaliza atunci când… ar tebui întrebați guvernanții când va fi stopată.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *