Protestul unui medic arădean: și-a depus dosarul de angajare pentru postul de brancardier

0
1361

Sistemul medical românesc a înregistrat cel mai inedit protest. Ieri, la Arad, un medic de familie a apelat la o formă inedită de protest, trăgând, în acest mod, un semnal de alarmă față de anomaliile din sistemul public de sănătate. Dan Adrian Dărăbanțiu, un medic cu ștate vechi de plată în sistemul medical, și-a depus dosarul de angajare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Postul mult râvnit: brancardier.

Dan Adrian Dărăbanțiu a recurs la acest gest pentru a atrage atenția asupra faptului că veniturile unui medic de familie sunt infime, în comparație cu ale colegilor cu alte specialități, în unele cazuri ajungând să fie mai mici și decât ale brancardienilor din unitățile spitalicești.

El susține că deși medicii de familie sunt văzuți drept „privați”, în fapt Casa Națională de Asigurări de Sănătate le impune să practice alte prețuri pentru servicii decât cele decontate. Din acest motiv, astăzi, susține Dărăbanțiu, există foarte multe cabinete medicale care funcționează la limită, în primul rând din cauza numărului redus de asistente. Această problemă se regăsește cu precădere în mediul rural. Ba chiar există din ce în ce mai mulți medici de familie care se îndreaptă către spitale, atrași fiind de veniturile mari.

„Prin gestul meu am dorit să atrag atenţia că salariul unui brancardier este comparabil cu venitul unui medic de familie cu număr mediu de pacienţi înscrişi. Pe de altă parte, am căutat să atrag atenţia asupra unor anomalii din sistemul de sănătate, dintre care cea mai importantă o constituie diferenţierea mare dintre aproximativ o treime din medicii şi celelalte cadre medicale care activează în spitale şi restul sistemului. Dacă, la ora actuală, cei din spitale sunt plătiţi cu o sumă aproape corectă, cei care nu lucrează direct în spitale sunt lăsaţi în continuare de izbelişte. Spre exemplu, veniturile unui cabinet de medicină de familie se cifrează undeva în jur de 10-12.000 de lei lunar, din care o jumătate se virează la stat. Şi, după ce achită celelalte cheltuieli, medicul de familie rămâne cu un venit lunar net de circa 2.000 de lei. Asta în condiţiile în care asistentele de la cabinetele de medicină de familie sunt plătite, în general, cu salariul minim pe economie”, a explicat medicul, citat de Agerpres.

În opinia doctorului, discrepanțele majore apar din cauza faptului că statul subvenţionează spitalele, fiindcă din serviciile pe care le oferă nu s-ar putea asigura salariile. De altfel, de aici apare şi discrepanţa salarială foarte mare dintre spitalele de stat şi cele private, mai susține medicul.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *