Ministrul Sănătății, denunță achiziționarea aparaturii medicale la supraprețuri

0
2152

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a anunțat că va analiza achizițiile din domeniul medical după ce a descoperit cazuri care nasc semne mari de întrebare la capitolul achiziții publice în spitale.

În acest sens, Pintea a explicat într-o emisiune televizată, că va compara prețurile cu care s-a cumpărat apartaură medicală în spitale. Măsura vine după ce a descoperit că un spital din țară a achiziționat un pat pentru arși cu o sumă de cinci ori mai mare față de prețul plătit de minister pentru un pat cu aceleași caracteristici.

„Adunam date zilele trecute pentru acele proiecte retrospective, pentru Programul Operaţional Regional, putem recupera investiţiile făcute începând cu 1 ianuarie 2014. Discutam cu colegul meu de la Unitatea de Implementare a Băncii Mondiale. Un pat pentru arşi, terapie intensivă, a fost achiziţionat prin licitaţia centralizată la Ministerul Sănătăţii cu 105.000 de lei. Acelaşi pat, aceleaşi caracteristici, la un spital care solicita rambursarea, 546.000 de lei, şi îmi asum ceea ce spun. Văzând aceste lucruri am început să ne uităm amândoi, eu ştiind preţurile la aparatură medicală. Nu spun că acesta este unul dintre motivele pentru care spitalele nu sunt dotate, dar şi acesta este unul dintre motive”, a explicat ministrul Sănătății  în cadrul emisiunii televizate.

Și pentru că lucrurile nu pot continua în acest mod, Sorina Pintea a declarat că va lua măsuri în acest sens. Prima, fiind aceea de a compara prețurile cu care s-a achiziționat aparatura medicală în spitale. „Zilele trecute am început să facem nişte comparaţii. Asta mă face să mă gândesc la multe lucruri şi mă face să iau nişte decizii în viitor, pentru că într-adevăr diferenţa între 546.000 şi 105.000 este foarte mare. Sunt mai multe exemple. Luai cinci paturi şi nu cereai Ministerului Sănătăţii sau nu te plângeai public: vai, nu am bani să cumpăr paturi pentru terapie intensivă”, a declarat ministrul Sănătății.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *