Armata halatelor albe

0
63937
Workers inside a building at Tel HaShomer Hospital which was converted to receive the Israelis who were under quarantine on the cruise ship Diamond Princess in Japan due to the spread of the coronavirus, and arriving in Israel tonight, February 20, 2020. Photo by Avshalom Sassoni/Flash90 *** Local Caption *** ?????? ????? ????? ????? ??? ????? ????? ????? ???? ?? ?????

Sistemul medical românesc nu s-a confruntat, cel puțin în ultimii zeci de ani, cu o luptă mai aprigă ca în aceste momente, cu o luptă, în cel mai pur sens al cuvântului, împotriva unei pandemii cum este cea cu COVID-19. Și, în tot acest calvar, când zeci de instituții de stat și firme private sunt închise, iar oamenii trimiși să stea acasă pentru propriul bine (de altfel singura modalitate posibilă a lor de a lupta corect împotriva acestui virus), există o categorie profesională care luptă până la epuizare să țină lucrurile sub control și să salveze vieți. Brancardieri, șoferi de ambulanță, personal din DSP, asistenți medicali, biologi, personal TESA ș.a. fie că sunt din spitale de boli infecțioase, fie ambulatoriu, toți, absolut toți sunt eroii acestor zile, ba chiar săptămâni.

Acesta este motivul pentru care, la 10 martie a.c., Sanitas București i-a solicitat ministrului Sănătății, printr-o adresă oficială, să pună în aplicare o prevedere legală, respectiv HGR nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru, potrivit căreia personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul direcțiilor de sănătate publică, al Institutului Național de Sănătate Publică și din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave și altele asemenea stabilite de Ministerul Sănătății și declarate prin ordin, să poată primi sporuri salariale ca o compensație pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase.

Adresa oficială, legitimă în ansamblul ei, dacă ținem cont că personalul medical luptă chiar în centrul iadului epidemiei, riscându-și clipă de clipă sănătatea și chiar viața în lupta cu acest nemilos COVID-19, a născut controverse atât printre medici, cât și printre alte categorii sociale. Dacă pe cei din urmă îi putem înțelege, ținând cont de faptul că nu pot concepe în totalitate dimensiunea acestei epidemii și implicațiile ei pe toate planurile, pe cei dintâi protestatari, adică medicii, n-au nicio scuză. Lăsând la o parte faptul că au lansat tot felul de atacuri, care mai de care mai virulente, au făcut apel la voluntariat, cum că în aceste clipe medicii ar trebui să se gândească la salvarea celor contaminați cu Coronavirus sau, mai grav, au boicotat acest demers al celor de la Sanitas București, dezicându-se de el.        

Stimați domni, colegii dumneavoastră se află în linia întâi în această luptă cu neprevăzutul, implicațiile și dimensiunea ravagiilor pe care le poate dăuna Coronavirusul reprezentând și acum o necunoascută chiar și pentru cei care-l studiază în centre cu o tehnologie mult avansată față de tot ce poate oferi sistemul românesc ca dotare în ansamblul lui.

Sanitas București a fost acuzat de cinism, oportunism, nesimțire, iar acuzele și invectivele nu s-au oprit aici. S-a ajuns până în punctul în care au fost acuzați medicii că se gândesc la remunerații și nu-și canalizează forța și energia pentru a salva vieți. Nimic mai fals! Medicii, deși epuizați de lupta aceasta cu ceea ce înseamnă pandemia cu COVID-19 – vă sunt cunoscute cazurile în care sunt puși s-o facă inclusiv pe oamenii legi căci oamenii refuză să recunoască faptul că vin din țări afectate de acest virus, cum vă este cunoscut și faptul că un spital, cum ar fi Gerota, este în carantină – continuă s-o facă în continuare. Există sindicate, în schimb, care se gândesc la ei, pentru că aceasta este menirea unui sindicat, să lupte pentru drepturile membrilor lui, mai abitir, dacă vreți, în cazuri ca acestea. Dar mai ales se gândesc cum pot onora lupta, destoinicia și tenacitatea lor de a rezista ore, zile, furând numai câteva minute sau ceasuri de odihnă, suportând dorul și grija față de familiile lor, căci și acești eroi au copii, soți, soții, mame, tați, frați…

Cinismul de care spuneam mai sus este de fapt al celor care au blamat pe toate canalele posibile demersul Sanitas București, iar acum s-au trezit să tragă guvernanții de urechi pentru că nu le pasă. Că, susțin cei care blamau inițial, există medici ori asistenți medicali care după iadul prin care au trecut vor să plece acasă la ai lor, ori care au ajuns la capătul puterilor și unii dintre ei și-au dat demisia. Acești medici care, inițial, au boicotat demersul Sanitas București se erijează acum în salvatorii cadrelor medicale. Târziu! Aruncați o singură privire la ce se întâmplă acum în spitale. Atât! Apoi judecați la rece. Nu credeți oare că acești eroi merită o recompensă, în semn de onoare cel puțin, pentru că și-au riscat viața ca noi toți să fim în viață? Și cu ce eforturi din partea statului sau ale noastre? Cu niciun efort. Totul este legal, reglementat deja prin lege și negociat cu oficialii încă de acum doi ani de zile.


Să nu uităm nici de anomaliile remunerării personalului medical, relatate în repetate rânduri de cei de la Sanitas București, prin care arătau că nu este normal ca personalul medical din spitalele orășenești cu puține specialități să primească același salariu (inclusiv SPORURI) cu personalul din spitalele de boli infecțioase, UPU și alte sectoare grele din sănătate.

Acum se vede rolul biologilor în cadrul echipei medicale, la ce riscuri sunt ei expuși, așa cum sunt expuși și cei de la TESA. Să ne aplecăm în fața celor de la DSP care sunt nevoiți să reziste fizic și psihic în aceste zile ce vor urma, îmbrăcați în combinezoane și cu măștile pe față. Fac parte și ei din echipa medicală și sunt prezenți cu toții la datorie, pentru ca noi toți să fim sănătoși și feriți de acest nenorocit de virus.

Haideți cu toții să nu mai aruncăm cu pietre în cei care astăzi sunt eroi și să-i răsplătim așa cum se cuvine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *