Noi, cei din sănătate, cerșetori? REACȚIE după ce medicii au fost făcuți cerșetori de ministrul Sănătății

0
33693

Medicul Dan Grigorescu a reacționat pe pagina sa de Facebook, după ce ministrul Sănătății a spus despre medici că ar fi cerșetori. Ministrul Pintea, despre schimbarile majore din Sănătate: Ne-am obișnuit să stăm cu mâna întinsă!

Medicul Grigorescu Dan a scris: Nu cumva cei care, mințind, cerșesc voturi?

Doamnă Ministru Sorina Pintea,

Vă respect, la modul generic, ca om. Și ca manager de spital, calitate în care v-am cunoscut la Baia Mare acum ceva timp, când am făcut parte dintr-o comisie de concurs organizat în spitalul pe care îl conduceați.

V-am acordat încă de la numirea în funcția de Ministru al Sănătății prezumția de bune-intenții și de onestitate. Pentru că așa era fair-play.
A venit însă momentul în care nu mai pot accepta schimbarea de paradigmă pe care, de ceva vreme, încercați s-o impuneți în percepția publică legată de gravele distorsiuni din sistemul național de sănătate publică induse de promisiunile electorale ale partidului din care faceți parte. Promisiuni care se dovedesc, într-o progresie temporală asimptotică, a fi nu numai nesustenabile, ci și profund neancorate în realitățile actuale ale societății românești privită la modul global…

Mă refer la câteva aserțiuni pe care le-ați lansat succesiv în spațiul public în ultima perioadă.

Prima ar fi următoarea: „Pot accepta orice opinie, orice idee, dar să vină. Ne-am obișnuit să criticăm, hai să avem soluții!”, spuneați dumneavoastră deunăzi.
Iertați-mi aparenta agresivitate a abordării, dar opiniile, ideile și, mai ales, soluțiile care să rezolve problemele generate de deciziile cu efecte inacceptabile luate de mediul politic nu sunt și nici nu au cum să fie în responsabilitatea celor cărora le consideră nedrepte, incorecte și insuportabile, deci criticabile (mă refer aici la salariații din sistem și la reprezentanții acestora – sindicali sau nu). Soluțiile trebuie să vină, OBLIGATORIU, de la conducătorii învestiți politic, fie că sunt găsite individual sau într-o echipă mai largă, guvernamentală!

Altfel spus, „gloria” rezolvării unei/unor crize generate de colegii dumneavoastră politici trebuie le să revină tot lor, nu „poporului” din sănătate!

Altfel spus, nu mai aruncați vina de a-și fi exprimat nemulțumirile pe sindicate sau pe lucrătorii din sănătate, că nu ține! A propos, vin și cu o întrebare! Ce s-ar întâmpla dacă vreunul dintre noi (sau o echipă de profesioniști în domeniu) ar găsi una sau mai multe soluții? Ar înlocui PSD echipa ministerială de la Sănătate cu aceasta din urmă? Sau doar ar face, plictisiți, „nțț” din vârful buzelor, dând cu lehamite din mână și ar zice, cu superioritate: „Hai, fie și așa, cum spuneți voi…”?

A doua e și mai manipulatorie: „Nu a scăzut venitul niciunui medic. De la primele majorări salariale de anul trecut s-au făcut angajări pe banda rulantă.” – ați declarat tot ieri.

În acest caz manipulați în dublu sens. Sensul cel mai puțin grav este cuprins în a doua parte a declarației dumneavoastră. Chiar credeți că are vreo legătură faptul că medicii se angajează ”pe bandă rulantă” în spitale cu declaratele majorările salariale? Nu cumva acest fapt este urmarea firească a intrării în sistem, în decembrie anul trecut, a unei noi generații de specialiști, în contextul în care deficitul de personal este imens? Ca să nu mai vorbesc despre faptul că o mulțime de posturi scoase la concurs de spitale au nevoie de minimum două-trei luni pentru a fi „analizate” de subordonații dumneavoastră din minister înainte de a fi publicate în Viața Medicală… Asta da „bandă rulantă”!

Gravissim este faptul că ați afirmat că „nu a scăzut venitul niciunui medic”. Ok. Hai să fiu de acord cu ce spuneți. Era însă vorba în Programul de guvernare că PSD garantează după câștigarea puterii că medicilor nu le vor scădea veniturile, sau că acestei categorii profesionale li se vor mări veniturile pornind de la o bază crescută precum Făt-Frumos în primele lui zile după naștere („creștea într-o zi cât alții într-un an!”? Nu promitea PSD că medicii vor fi scutiți de impozite? Nu sunt! Asta pentru că așa ceva este nesustenabil economic, lucru cunoscut încă din campania electorală!

Era prevăzut în același Program că sporurile, care dau întreaga apreciere cantitativă a complexității muncii în anumite zone ale activității în spitale, vor fi plafonate, într-atât încât să anuleze la modul maximal valoarea efortului salariaților respectivi? Nu era!

Era cuprins în promisiunile electorale că celelalte categorii de salariați din sănătate echivalenți medicilor (biologi, farmaciști, etc,etc) vor fi lăsați de izbeliște? Nu era!

Și atunci, în acest caz, fiind pe de-a-ntregul convins că înțelegeți perfect frustrarea unor categorii largi de angajați în domeniul pe care îl conduceți (unii dintre ei pentru că se văd păcăliți – ca să folosesc, din eleganță, doar un eufemism, iar alții umiliți prin necuprinderea în aceeași abordare salarială), cum de aveți puterea să afirmați că noi, cei ce susținem zi de zi, gâfâind din greu, această fabrică națională de sănătate, „ne-am obișnuit să stăm cu mâna întinsă” și că, deci, am fi niște cerșetori la Guvern, la Ministru și la Parlament?

Noi, cerșetori?

Păi noi am obligat PSD, strângându-i pre-electoral în menghină pe conducătorii lui și pe cei ce se doreau aleși (deputați, senatori), ca să facă promisiuni fantasmagorice? Sau chiar ei au oferit acest orizont de așteptare unora care mai aveau un pic și plecau cu toții din țară?

Și atunci, întreb și eu. Cine sunt de fapt adevărații cerșetori?
Noi, sau cei de voturi?

Sursa: Facebook Dan Grigorescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *