Este oficial! Avem Comisie interministerială pentru controlul activității microbiene din spitale

0
2167

„Printr-o ordonanţă, care s-a publicat pe 1 martie, am creat cadrul legislativ pentru a putea crea o comisie interministerială pentru controlul activităţii microbiene. Apoi, avem accesat un fond norvegian, un grant de 1,5 milioane euro, manageriat de profesorul Rafila, prin care vom pregăti personal, specialişti pentru a putea efectua controlul acestor infecţii în spitale şi a putea elabora proceduri şi protocoale pentru a putea controla această zonă”, a declarat ministrul Sănătății într-o emisiune televizată.

Aceste măsuri, a susținut ministrul, au fost luate la indicațiile Centrului European de Control al Bolilor.

Inițiativa este oportună și din cauza faptului că în România sunt mai puţin de 200 de medici epidemiologi, o parte dintre aceştia angajaţi ai direcţiilor de sănătate publică, o parte, în spitale. Iar pentru că este un număr mult prea mic de epidemiologi, această măsură poate transforma specialitatea la care facem referire într-una atractivă. De altfel, a susținut ministrul, „De anul trecut, medicul epidemiolog rezident are curricula îmbunătăţită astfel încât specialitatea nu se mai ia în trei ani, ci în patru ani. Avem de doi ani rezidenţiat în microbiologie”.

Trebuie precizat că ministrul a fcăut referire la subiectul Hexi Pharma, explicând că în spitale „în momentul în care cumpăram un dezinfectant, nu făceam analize lichidului care se afla înăuntrul sticlei – dacă mirosea înţepător, dacă era eficient – în sensul că se făceau controale acolo unde se făceau. Asta mă face să cred că în multe părţi nu se făceau controale. Dar (…) nu mai este posibil să se întâmple aşa ceva”.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *