Raed Arafat îi vrea pe medici ori la stat, ori la privat, iar banii alocați sistemului sanitar public să nu mai fie folosiți pentru profitului furnizorilor de servicii de sănătate

0
1506

Din perspectiva lui Arafat, interdicția de a lucra în cele două zone, privat și public, este salutară în acest moment datorită veniturilor, care, în opinia lui, au atins un nivel decent și suficient de ridicat. Tocmai de aceea, spune el, medicii ar trebui să decidă dacă doresc să lucreze la stat sau în privat. El atrage atenția că această practică poate fi folosită în interesul furnizorilor de servicii medicale.

„Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important, însă acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri. Una, şi cea mai importantă din punctul meu de vedere, este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevăr acesta deserveşte interesul pacienţilor corect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără să ţină cont de posibilităţile lor şi problemele lor”, afirmă Raed Arafat, șeful Departmentului pentru Situații de Urgență din MAI, într-un mesaj postat pe una dintre cele mai cunoscute platforme sociale, de Ziua Mondială a Sănătății.

„Finanțarea sistemului sanitar este cu mult sub media europeană”

Arafat își începe postarea prin mesajul Organizației Mondiale a Sănătății – „Acces universal la serviciile de sănătate pentru toți și peste tot” -, continuând cu date oficiale ale organizației, potrivit cărora „cel puțin 100 de milioane de oameni sunt împinși către sărăcie pentru a accesa serviciile de sănătate din țările lor. Din această perspectică, șeful DSU consideră că „… cel mai important pas pentru a ajunge la acoperirea universală și accesul universal la serviciile de sănătate este recunoașterea că sănătatea nu este un bun comercial, aceasta fiind un drept al oricărui cetățean și chiar o datorie a statului la care cetățeanul plătește taxe. Există multe aspecte de abordat despre acest subiect și există multe păreri de luat în considerare, dar esența problemei pentru o țară ca România, în care finanțarea sistemului sanitar este cu mult sub media Europeană/cap locuitor, este faptul că banii alocați sistemului sanitar trebuie să fie folosiți în cel mai bun mod pentru acoperirea necesităților populației și nu a profitului furnizorilor de servicii de sănătate. Știu că această temă este una extrem de sensibilă, însă pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare și alte modalități care să nu fie la concurență cu sectorul public care deține un rol social major având alocată o sumă care oricum este insuficientă. Pasul de a crește veniturile personalului din sănătate este unul foarte important însă acesta trebuie să vină și cu alte măsuri…”, a scris Raed Arafat.

Șeful DSU consideră că veniturile medicilor dinainte de adoptarea Legii unitare de salarizare era un motiv solid să nu se fi putut pune o delimitare între cele două sectoare. Acum, însă, majorarea veniturilor medicilor permite o astfel de abordare, mai ales că, susține Arafat, „… veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat (….)”. Mai mult, Arafat e de părere că acest aspect este soluția de a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familia acestuia.

„Indiferent de discuţiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general, veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”, a mai scris Raed Arafat.

Din punctul nostru de vedere, intenția lui Raed Arafat este cât se poate de lăudabilă, în esență, numai că, așa cum susțineam într-un articol anterior, s-ar putea ca ziua de 15 aprilie să ne dovedească faptul că aceste noi măriri salariale sunt, de fapt, praf în ochi.

Deja există cazuri concrete de diminuări salariale, calculate conform noilor măsuri legislative, iar veniturile medicilor nu ajung la triplări sau dublări așa cum s-a afirmat.

A confirmat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *