Guvernul a parafat acordul cu sindicatele din Sănătate prin ordonanță de urgență, modificând Legea salarizării

0
4770

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, ordonanța de urgență pentru corectarea Legii salarizării în acord cu punctele agreate în negocierile de săptămâna trecută cu sindicatele din Sănătate.

Documentul adoptat prevede o serie de măsuri pentru angajații din sistemul public sanitar (și cel al educației, deopotrivă), în sensul unor corecții care vor acoperi diferența veniturilor pierdute și care vor fi actualizate în funcție de evoluția drepturilor salariale individuale stabilite potrivit legii. Iată și câteva modificări legislative:

– introducerea unor corecții pentru acele categorii de personal ale căror drepturi salariale nete aferente lunii martie au fost mai mici decât cele plătite în luna februarie a.c.;

–  scoaterea sporului de gardă din calculul procentului de 30%;

–  unitățile sanitare monospecialitate, serviciile județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București vor putea beneficia de majorarea procentului care se aplică asupra sumei salariilor de bază. Se creează posibilitatea depășirii procentului stabilit de ordonatorul principal de credite pentru unitățile de monospecialitate și serviciile de ambulanță;

– asigurarea sumelor necesare, în scopul acordării sporurilor prevăzute de Regulamentul-cadru la limita minimă, pentru toate categoriile de personal care intră sub incidența regulamentului;

– majorarea procentului care se aplică asupra sumei salariilor de bază;

– stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile de director îngrijiri, asistent şef serviciu ambulanţă şi asistent medical şef, în funcţie de salariul de bază aferent funcţiei de asistent şef şi, respectiv, asistent medical principal cu studii superioare.


Pintea nu crede că vor fi rezolvate toate problemele

Sorina Pintea, minsitrul Sănătății, a declarat înainte de ședința de guvern că „… am fost ieri (luni, n.r.) la o discuţie cu aproximativ 200 de manageri, specialişti în resurse umane, tocmai să putem discuta meandrele aplicării Legii salarizării. În mod normal, monitorizarea acelui procent de 30% la care ne-am tot blocat se face lunar, dar evaluarea se face anual. În sănătate salariile nu sunt fixe, diferă de la o lună la alta, în funcţie de numărul de zile lucrătoare. Prin urmare, eu cred că s-au cam grăbit cu aplicarea strictă a legii. Acum intră această ordonanţă care modifică şi, din punctul meu de vedere, rezolvă principalele probleme care au apărut, nu toate”.

Adoptarea ordonanței de urgență a fost anunțată de însuși premierul României, Viorica Dăncilă mulțumindu-i public ministrului Muncii pentru faptul că a acceptat amendarea Legii salarizării astfel încât să fie corectate inexactitățile și neconcordanțele legislative care aduseseră sistemul medical în pragul grevei generale.

Amintim că Legea salarizării unitare a fost adoptată în vara lui 2017, după negocieri și discuții intense cu toți actorii implicați în sistemul public sanitar. Chiar dacă la masa discuțiilor au fost reprezentanți din minister, ministrul însuși și sindicatele din Sănătate, Lia Olguța Vasilescu susținea, la vremea respectivă, că legea este una fără cusur și care va aduce majorări salariale semnificative pentru toate categoriile de personal din toate domeniile, cu precădere cel din sănătate.
Timpul însă a contrazis-o vehement pe Lia Olguța Vasilescu, mai ales că a fost o lege adoptată pe repede-nainte, fără studii de impact ori dezbateri reale, și a fost amendată de nu mai puțin de patru ori prin ordonanțe de urgență și hotărâri de guvern.

În plus, scăderile salariale înregistrate de mai bine de 10% din angajații sistemului public medical au demonstrat negru pe alb că legea a fost una ”după ureche”, mai bine spus a fost „să fie făcută”. Sindicaliștii au cerut la unison demisia ministrului Muncii din cauza situațiilor aberante produse de prevederile Legii-cadru nr. 153/2017, cunoscută drept Legea salarizării unitare. Încăpățânarea Liei Olguța Vasilescu cum că legea este foarte bună și că Regulamentul de sporuri este cel care ar trebui modificat, deși fluturașii de salariu constituiau argumentul suprem că legea are efecte secundare devastatoare printre angajații din sănătate, i-au determinat pe sindicaliști să declanșeze greva generală. Între timp, au avut loc sute de proteste la spitalele din toată țara, un miting cu 10.000 de oameni în fața Guvernului și demisii în bloc în unele unități medicale din țară. Oamenii au ieșit în stradă și din cauza atitudinii membrilor Guvernului, acuzându-i de indiferență și incapabilitate.

Cu numai trei zile înainte de grevă, la 8 mai, a.c., prim-ministrul Dăncilă a cerut imperios o întâlnire între reprezentanții Executivului și sindicaliști, iar în urma negocierilor, care au durat nu mai puțin de 12 ore, ministrul Muncii a fost cel care a anunțat de la tribuna Guvernului că a acceptat o mare parte dintre revendicările sindicaliștilor din Sănătate.

Până la apariția Monitorului Oficial ne rezervăm dreptul de a face alte comentarii.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *