Salariile medicilor și asistenților medicali, creează dispute și numeroase confuzii în sistemul public de sănătate

0
9438

Temerile personalului medical legate de incorectitudinile și controversele iscate pe marginea majorărilor salariale promise de guvernanți de la 1 martie, a.c., par să se adeverească pe zi ce trece. Nu puține au fost vocile din sistemul de sănătate public, dar și cele ale sindicaliștilor, care au susținut că aceste modificări salariale par mult prea frumoase ca să fie reale. Și ce credeți? Noile măsuri legislative, adoptate ieri de către Parlament, le confirmă pe deplin temerile.

Guvernanții nu s-au dezis nici de această dată și au adoptat un act normativ neclar, interpretabil, dar, mai grav, lăsat la îndemâna unor funcționari pe care i-au tratat cu indiferență. Mă refer aici la personalul TESA din cadrul departamentelor de Resurse Umane din instituțiile medicale, exact acea categorie vitregită de noile prevederi legislative pe care, culmea, chiar ei trebuie să le pună în practică. Cu alte cuvinte, inspectorii de resurse umane vor trebui să le calculeze colegilor salariile mărite în timp ce veniturile lor rămân la același nivel ca și până acum.

Confuziile însă sunt mult mai profunde decât atât.

Dacă Legea 153/2017 prevedea majorări salariale pentru fiecare categorie de medic – primar, specialist, generalist etc. – și asistent medical – cu studii, fără studii, cu studii superioare, princial, specializat etc., OUG 91/2017, adică ultimul act normativ care completa și trebuia să clarifice neclaritățile anulează complet și irevocabil, dacă vreți, grila de salarizare din Legea cadru.

Și iată de unde vine această confuzie: la Art. 1, alin. (4), pct. 10² se specifică faptul că „La articolul 38 alineatul (3), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins: «b) prin excepţie de la lit.a), începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici, de asistenţi medicali şi ambulanţieri/şoferi autosanitară prevăzute în anexa nr. II cap.I se majorează la nivelul salariului de bază  stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022;»”.

Cum se traduce aceasta? Oricum, în orice caz nu în favoarea medicilor și asistenților. Pentru că legiuitorul nu a făcut distincție, așa cum era prevăzut inițial în Legea cadru, între medic simplu să-i spunem pe înțelesul tuturor și medic specialist sau anestezist sau de orice altă specialitate, tot așa cum nu a făcut distincție între asistent medical simplu sau asistent medical specialist, generalist etc.

În atare situație, confuzia este mai mult decât evidentă. Pe de-o parte medicii și asistenții medicali nu știu dacă vor beneficia cu toții de aceste majorări salariale, personalul TESA, respectiv, funcționarii de la Resurse Umane, nu știu căror categorii de medici să opereze noile majorări salariale. Totul este o mare nebuloasă.

Evident, se naște o întrebare legitimă. Este vorba despre incompetență guvernamentală, neștiință sau nu există acoperire bugetară pentru aceste măsuri, iar acest text a fost publicat și formulat cu precădere interpretabil?

Oricum ar fi situația, totul stă pe un butoi de pulbere, gata să explodeze și la cea mai mică scânteie. De altfel, sindicaliștii se vor decide începând de luni ce măsuri vor lua, însă la cum au stat lucrurile până acum mai mult ca sigur că vor urma momente dificile în sistemul de sănătate.

Să fie oare momentul sindicatelor care de aproape un an de zile încearcă să arate că Legea 153 nu este una echitabilă pentru angajații din sistemul public de sănătate, vom vedea.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *