Discuții legate de sporuri în cadrul unei dezbateri desfășurate la Institutul Național de Sănătate Publică

0
1309

Discuţii legate de sporurile în sistemul de sănătate au avut loc miercuri în cadrul unei dezbateri publice organizate de Ministerul Sănătăţii la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Medicul primar în cadrul Institutului „Marius Nasta”, Irina Strâmbu, a solicitat păstrarea actualului nivel al sporului, având în vedere că unitatea medicală este una în care condiţiile sunt periculoase, iar personalul se poate îmbolnăvi.

„Specialitatea aceasta a beneficiat prin tradiţie de un spor de periclitate pentru condiţii deosebit de periculoase între 50-100%. În Institutul Marius Nasta acest spor a fost acordat 100% atât personalului medico-sanitar, cât şi personalului TESA, noi având o confirmare de la IMT pentru aceste condiţii deosebit de periculoase care este pe perioadă nedeterminată pentru întreaga instituţie. Lucrul acesta este valabil şi pentru toate spitalele şi dispensarele de pneumoftiziologie. Noua lege care impune o limitare a sporurilor de 30% practic face imposibilă acordarea sporurilor suplimentare pentru condiţii periculoase care sunt menţionate în propunerea de Hotărâre de Guvern de 65% până la 85%. Nu-mi pot imagina cum se poate face un calcul încât să dai spor de 85% şi să te limitezi pe instituţie la nivel de 30%. Practic, nouă ne cresc salariile, dar această diferenţă faţă de secţiile care nu au condiţii periculoase păstrează personalul în aceste spitale. Mai ales asistenţii, infirmierii îşi pot găsi de lucru oricând pe aceeaşi bani în condiţii mult mai puţin periculoase. Sporul trebuie păstrat pentru aceste condiţii, mai ales că este conectat cu Strategia Naţională de Control al Tuberculozei în România”, a afirmat medicul.

Potrivit acesteia, „uitarea completă” a personalului TESA din noile acte normative reprezintă „o foarte mare problemă”, având în vedere că se constată îmbolnăviri atât la personalul medico-sanitar, dar şi la cel TESA din spitale.

„Nu este normal să avem o minoritate periculoasă la nivelul ţării de medici anestezişti şi să aducem, prin această lege, să aducem foarte puţini bani pe regulamentul sporurilor pentru aceştia. Se discută despre această anexă 10, care este o aberaţie, născută din catacombele ministerului şi nu este normal ca eu, medic primar ATI, lucrând non-stop şi în spital de urgenţă, să am o sumă fixă de 900 de lei, în loc de spor, în timp ce o asistentă grad cinci care lucrează într-o secţie normală, simplă, care nu face urgenţe, să aibă 1.900 de lei. (…) Am ajuns să ne canibalizăm între noi. (…) Dintr-o dată nu mai sunt bani pentru medici, haideţi să dăm bani la asistenţi că ei ies în stradă. Şi cu ieşitul în stradă al asistenţilor ne-am convins, câteva steguleţe şi ameninţări în presă. În nicio ţară din lume nu există ca asistentul să fie mai bine plătit decât medicul”, a afirmat medicul primar ATI Letiţia Coriu.

Asistentul medical anatomie-patologică Gela Camelia Drăgan de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a susţinut la rândul său un spor unic de 85%.

„Nu este vorba de un salariu de 9.000 de lei. Sunt 5-6 persoane la asistenţii medicali cu pregătire superioară, licenţiat de laborator, cu vechime maximă şi spor de 100%. Noi 99,99% suntem ceilalţi cu pregătire postliceală. Eu sunt asistent medical gradaţia 5 maximă, ieri am primit fluturaşul – 5.600 de lei net. Eu am o pierdere faţă de luna decembrie pentru că atunci aveam aproape 5.700 şi de două milioane aproape aveam bonurile de masă. Acum nu mai există aceste bonuri de masă, norma de hrană intră în aceste 5.600 de lei. Este clar că salariul meu a scăzut. Dorim spor unic de 85%. Sporul este compensatoriu pentru noxe, pentru condiţii de muncă, pentru boli profesionale. Este vorba despre mediul de muncă periculos”, a spus asistentul medical.

Gela Drăgan a afirmat că nu este de acord cu Anexa 10 propusă de Ministerul Sănătăţii care se referă la sporuri.

„Nici noi nu o ştim. (…) Noi nu dorim Anexa 10, dorim un spor unic de 85% din Anexa 2 litera A. Nu a fost trimisă spre dezbatere, spre cunoaşterea ei acea anexă 10. Noi nu ştim despre ea. Am citit pe site-urile de socializare”, a mai arătat Drăgan.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *