Care este capacitatea de testare pentru COVID-19 a României?

1
2707

Răspuns rapid: între 3000-5000/zi, într-un scenariu optimist.

Autor: Relu Cocoș – biolog, cercetător

În aceste zile, aud foarte des întrebarea “câte teste REAL TIME PCR pentru depistarea SARS-CoV-2 poate realiza România într-o zi? Cum creștem capacitatea de testare?

Ministrul Costache a vehiculat ideea “surprizatoare”, inainte cu o zi sa-si dea demisia, ca poate testa toata populatia Bucurestiului de 2.000 000 de locuitori.
Dechidem televizorul si ii auzim pe ministrul sanatatii si prim-ministrul Romaniei spunand “suntem in curs de achizitie atat de Real Time PCR-uri, cat si kit-uri necesare”. Ma bucur sa observ ca presedintii si ministrii si-au insusit acesti termeni si au inteles cat de importanta este genetica moleculara si specialistii din acest domeniu, fie ei biologi sau medici cu aceasta specialitate.

De asemenea, presedintele SUA aminteste aceste teste spunand ”very highly sophisticated tests”, fara a intra in detalii de denumire a metodei.

Ministerul Invatamantului a trimis la Institutele de Cercetare de stat sau private si la Universitatile de Medicina, Biologie si Medicina Veterinara o circulara in care s-au adresat mai multe intrebari in ceea ce priveste: existenta unei infrastructuri adecvate testarii si a instrumentelor necesare de analiza. Mai mult ca sigur, s-a facut doar o simpla inventariere fara a se tine cont de foarte multe date pe care le voi detalia mai jos.

Pentru a raspunde cat mai exact la intrebarea cate teste se pot face pe zi trebuie sa luam in calcul urmatoarele aspecte:

1. Numarul instrumentelor REAL-TIME functionale.
2. Clasificarea instrumentelor pe mai multe criterii pentru a evalua corect nr. de teste/zi:
2.1 sisteme deschise cu placi de analiza, placa cu 48 sau 96 de godeuri (aici trebuie verificat numarul de lasere pentru a corespunde cu tipul kit-ului).
2.2 sisteme inchise complet automatizate si numarul de teste/unitatea de timp al acestora.
2.3 sistemele deschise cu extractoare automate pe principiul magnetic sau cu coloane de centrifugare (nr de extractii/run)
2.4 sisteme deschise cu extractie manuala (modelul de centrifuga si kit-urile utilizate).
3. Laboratoarele dotate cu centrifugi cu standard de biosecuritate.
4. Laboaratoarele acreditate cu set-up standard pentru PCR (cu trei incaperi separate; pre-PCR, PCR si analiza)
5. Numarul specialistilor care pot face aceste analize.
6. Disponabilitatea stocurilor de kit-uri pe piata pentru fiecare tip de instrument.
7. In cat timp instrumentele achizitionate recent pot deveni functionale?

Tarile care au testat cel mai mult, cum ar fi Coreea de Sud sau Singapore, au raportat 6000 de teste/million de rezidenti, respectiv 6800 teste per million. Aceste numere arata ca noi ar fi trebuit sa atingem un numar de aproximativ de 115000 de teste, si din ultimele date cred ca ne apropiem doar de 10000 de teste. Deci, cu atat mai mult, putem realiza ca propunerea ministrului Costache era total eronata.

CARE ESTE CAPACITATE DE TESTARE PENTRU COVID-19 A ROMANIEI?

Un calcul aproximativ (pe baza punctelor amintite), intr-un secenariu optimist, ar fi intre 3000-5000 de teste/zi, daca toate instrumentele Real Time PCR sunt functionale si amplasate in laboaratoare acreditate BSL2 (Biosafety Level 2) si nu exista intreruperi cu aprovizionarea materialelor medicale de protectie si a kit-urilor de diagnostic.
Coreea de Sud ne-a pus la dispozitie, intr-o prima etapa, un lot de 200.000 de mii de kit-uri de diagnostic pentru SARS-CoV-2, dar acestea functioneaza doar pe 3 platforme Real Time PCR. Cu alte cuvinte, nu vorbim de un simplu calcul matematic. Cine face aceasta greseala risca sa faca iarasi estimari eronate si propuneri de genul “vom testa intreaga populatie a Bucurestiului”.
O solutie pentru cresterea gradului de testare ar fi si utilizarea platformelor de diagnostic GeneXpert (detectie in 45 de minute) existente in spitalele care trateaza pacientii cu TBC, atunci cand Cepheid va incepe comercializarea kit-ului Xpert Xpress SARS-CoV-2 la nivel mondial. In anumite cazuri, achizitionarea ar trebui negociata direct de statul roman, care ar putea astfel sa urgenteze livrarea kit-urilor si obtinerea unor preturi de achizitie reduse.

In ceea ce priveste testele rapide bazate pe medoda cromatografica sunt doar teste orientative, NU de certitudine! Testele rapide sunt teste calitatative care detecteaza prezenta Anticorpilor circulanti IGM si IGG, prezenti in ser dupa contactul cu SARS- COV2

Este necesara crearea unei Comisii alcatuita din specialisti in genetica care sa cunoasca exact fiecare amanunt si care sa poata gestiona din proprie experienta aceasta situatie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *