Paradoxul românesc în Sănătate: „Performanța este pedepsită”

0
1915

Da, ați citit bine! Acesta pare a fi paradoxul românesc din sistemul public de sănătate, potrivit managementului guvernamental.

Regulamentul de sporuri, elementul diferențiator a devenit astăzi un instrument al pedepsei pentru cei care duc greul și un instrument de recompensă pentru alții. Pierzătorii sunt performerii sistemului public de sănătate, cei din spitalele mari de Urgență și Institutele aflate în curtea Ministerului Sănătății, care fac zeci de intervenții grave pe zi.

Iată mai jos declarația doamnei Klarei Brînzaniuc, managerul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, care a declarant de curând că lucrurile se complică foarte  tare, mai ales atunci când metoda de finanțare este prost gândită: „Paradoxul este că performanţa este pedepsită. (…) Cu cât performanţa este mai mare – şi avem şi cazuri care au un indice de complexitate 28 – dacă sunt complexe şi se ajung la aceste proceduri hibride de rezolvare a lor, dar utile, poate singurele care salvează viaţa pacientului – atunci avem mai puţine cazuri care ni se decontează în acea lună. De aceea ajungem la 130 %, rulajul nostru după numărul de paturi este cel normal, dar cazurile fiind complexe, costurile sunt foarte mari şi nu ni se decontează din ele decât suma contractată. Şi atunci senzaţia este că, cu cât munceşti mai bine, cu atât rezolvi mai puţini pacienţi. Dar problema noastră este legată de adresabilitatea pacienţilor. Dacă ea există, pacienții trebuie rezolvați”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinţei care marchează împlinirea a 45 de ani de la prima operaţie pe cord deschis efectuată în România, la Târgu Mureş. IUBCvT Târgu Mureș poate concura astăzi cu orice altă instituție similară din Europa datorită performanțelor specialiștilor.

Finanțarea, impedimentul major

Astăzi, la Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș lucrează a treia generație de medici-chirurgi cardiovasculari, anesteziști, cardiologi, medici de laborator, radiologi și personal medical care conlucrează pentru salvarea a mii de vieți de copii și adulți.

„Avem chiar a patra generație în formare. Am dezvoltat și am făcut demersuri ca noi specialități să fie dezvoltate, cardiologie intervențională la copii. (…) Vrem să facem proceduri minim invazive cele mai moderne, este adevărat, foarte costisitoare, dar ne permitem. Și pentru performanță vrem să alocăm din activitatea noastră toate resursele, pentru că este necesar ca cetățean european să ai dreptul la toate tratamentele posibile și necesare”, a precizat prof. dr. Klara Brînzaniuc.

Cu toate că există resursa umană formată, cu înaltă calificare, la standarde mondiale de performanță, există și niște limite. Și acestea țin de infrastructura necesară și, mai mult decât atât, de finanțarea din partea statului român.

„Pentru o intervenție pentru un pacient critic, nou născut, în străinătate, Casa decontează atât cât costă, dar costă undeva între 40.000-50.000 de euro, care poate să ajungă, în funcție de durata staționării în Terapie Intensivă, până la 100.000 de euro. Ideea este că statul român trebuie să plătească în continuare niște bani pe care Institutul, cum este al nostru, sau cel din Cluj, Iași, București, Timișoara nici nu visează să-i primească. Noi primim un buget pe an care este comparabil cu aproximativ 10 operații plătite afară. Și noi operăm câteva sute”, a explicat prof. dr. Horațiu Suciu. Profesorul a explicat că refuzul de a opera unele cazuri este că ele ar costa cât rezolvarea a 20 de cazuri și limita de finanțare determină uneori refuzul de a le rezolva.

Declarațiile celor doi profesori de marcă pun pe tapet o problemă majoră a întregului sistem public de Sănătate: finanțarea, în toate formele ei. De la decontări și până la salariile aparatului medical, în integralitatea lui. Este mai mult decât evident că actualul sistem de finanțare, pe fiecare direcție în parte, nu mai poate continua. Realitatea demonstrează cu vârf și îndesat că mergem pe o strategie incorectă, neperformantă și care va ajunge să se prăbușească la un moment dat.

Este momentul regândirii unei strategii naționale în sănătate, o nouă abordare cu stabilirea unor priorități reale, cu posibile soluții pentru că tot sistemul medical este ca o acumulare de puroi. Sperăm ca până să explodeze buba, lucrurile să capete totuși o turnură favorabilă.

A consemnat pentru #stiri medicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *