Dacă nu s-au găsit bani de sporuri în sănătate, se vor găsi bani de stimulente?

0
1936

Ministrul Sănătății a anunțat vineri că le-a trimis managerilor de spitale o circulară prin care le spune să acorde stimulente din venituri proprii pentru cei care primesc mai puțini bani după aplicarea Legii Salarizării și a Regulamentului de Sporuri.

Se vor găsi oare bani de stimulente, în condițiile în care spitalele funcționează la minim cu materialele consumabile?

Sorina Pintea spune că aproximativ 10% din personalul din sănătate se află în situația de a primi mai puțini bani, dar că situația clară o va vedea și ea după ce sunt calculate și plătite toate salariile. Astfel, de săptămâna viitoare, vor avea loc noi negocieri cu sindicatele pentru a fi refăcut Regulamentul de Sporuri adoptat acum două săptămâni.

„Nu există bani pentru stimulente, e o falsă soluție, un fel de cârpeală. Bugetul unui spital, indiferent că vorbim de unul mare sau unul mic este oricum canibalizat de plata salariilor. Se întamplă lucrul acesta într-un procent care ajunge și la 90%.”

Daca managerii nu pot plăti sporurile minime, de unde să mai scoată bani de stimulente? Iar bani din programele naționale de sănătate pe care le rulează spitalul iarăși nu pot fi luați, pentru că asta înseamnă deturnare de fonduri. Nu poți folosi bani de medicamente pentru salarii, e deturnare de fonduri. Eu ca manager, nu aș face lucrul asta, mi-as da demisia decât să fac închisoare pentru o lege proastă, făcută pe genunchi, care a avut nevoie de 10 Ordonanțe de Urgență de Corecție.

Eu cred că în cel mai bun scenariu pentru luna martie managerii vor fi nevoiți să facă la rându-le aceste permutări în care să mai taie puțin din sporurile și așa plafonate ale medicilor și să le distribuie personalului sanitar afectat de scăderea salarială din luna martie. Nu există la ora actuală soluții legale. Asta cu stimulentele este o falsă soluție, nu există bani pentru stimulente. Dacă existau bani se dadeau pentru sporuri„, a declarat,  Tudor Pop membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul României.

„Guvernul continuă bătaia de joc”

Guvernul nu-și asumă responsabilitatea pentru propriile greșeli și lasă în sarcina managerilor de spitale și a sindicatului să le repare greșelile. Pe tot parcursul elaborării legii salarizării au mimat negocierile și nu au ținut cont de semnalele de alarmă trase la vremea respectivă de sindicate.

O soluție ar putea veni de la regândirea Regulamentului de Sporuri pe categorii de spitale. Probabil că vom asista la o nouă Ordonanță de Urgență, o noua modificare legislativă și tot așa.

O lege de o importanță așa de mare trebuia făcută cu cap, așezat, cu toate categoriile de bugetari, stat la masa, negociat cu sindicatele, respectat principiile de solidaritate și echitate pe care le tot invoca doamna Lia Olguța Vasilescu.

Managerii fac calcule fiind puși într-o postură foarte neplăcută

Surse ale ziare.com au încercat să afle de la multe spitale cum au primit managerii soluția Sorinei Pintea. În cele mai multe cazuri li s-a cerut să revină în altă zi pentru că încă se fac calcule. În alte cazuri am fost plimbați de la un director la altul pentru că fie nu există încă un răspuns, fie nu dorea nimeni să și-l asume. Iar în alte cazuri li s-a închis telefonul.

Un răspuns a venit de la  Marius Craina, managerul Spitalul Județean Timișoara care a zis că a aplicat recomandarea din circulară.

„Nu avem nicio categorie de personal unde au scăzut salariile pentru că am stabilit că se vor acorda acele stimulente la acele persoane unde au scăzut din cauza scăderii sporurilor sau altor condiții salariile. Am acordat stimulente din fondurile spitalului. Și la celelalte categorii de personal am mers pe varianta medie de spor, dacă era între 55% și 85% am mers undeva la 70-75%, la valoarea medie a sporului. Iar la medicii și asistentele medicale au crescut semnificativ salariile.

Măsura am luat-o după circulara d-nei ministru, în urma unei discuții cu dânsa, privind condițiile de la Spitalul Județean din Timișoara, fiind spital cu statut de spital regional, cel mai mare din vestul țării și în urma discuțiilor cu mai mulți colegi de la alte unități sanitare și din Timișoara, județul Timiș și din alte spitale, astfel încât să nu fie diferențe majore de salariu între Spitalul Județean și alte spitale. De aceea am mers pe o variantă medie astfel încât să existe salarii aproximativ legale. Sigur ca nu sunt la leu, dar nici nu diferă foarte mult”, a declarat pentru Ziare.com dr. Craina.

Acesta s-a arătat încrezător că noile negocieri pe Regulamentul de Sporuri vor corecta problemele apărute.

„Începând cu zilele următoare urmează să mergem cu propuneri pentru noile sporuri, ca să se lucreze la noul regulament de sporuri, astfel încât să poată să fie aplicate unitar la toată lumea, iar la celelalte categorii de personal să încercăm o creștere unde sunt diferențe foarte mari.

De exemplu, între personalul TESA și medici, asistente sau între brancardieri, farmaciști, biologi, chimiști și personalul medical. Deci se va lucra și la aceste sporuri și măriri salariale și pentru aceste categorii de personal fără de care unitățile medicale nu ar putea să funcționeze”, a conchis managerul Spitalului Județean Timișoara.

Situatie critica la Spitalul Floreasca din capitală

Rezidenții de la Spitalul de Urgență Floreasca spun că pe fluturașii pe care i-au primit vineri la rubrica sporuri figura cifra „zero”.

Când s-au dus la manager să lămurească situația, li s-a spus ca vor primi spor de 12%, indiferent de specializare, situație pe care o consideră abuzivă și incorectă.

„Noi cui trebuie sa ne adresam? E un abuz ce se întâmplă. Scad salariile cu 1.500 de lei pe secția de anatomie patologica”, e mesajul unuia dintre ei.

Se caută și tot se caută soluții

Adevărul este că în mai multe spitale din țară, managerii caută cu disperare soluții pentru a-și ține personalul medical în spital, nu în curte la proteste, încercând să acopere efectele dezastruoase ale unei legi care a zăpăcit o țară întreagă și care nu are o susținere financiară sustenabilă, canibalizând calitatea actului medical și investițiile în Sănătate.

Sindicatele anunță noi negocieri săptămâna viitoare, iar dacă nu se găsesc soluții concrete vor declanșa greva generală.

A consemnat pentru #stirimedicale, S.O.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *