Peste 10.000 în Piața Victoriei, alte sute în fața spitalelor. Prima promisiune: în mai nu va mai exista niciun venit diminuat

0
5823

10.000 de angajaţi din sănătate au protestat astăzi în faţa clădirii Guvernului, iar alții în semn de solidaritate au ieșit în curtea spitalelor din toată țara. Protestele au avut loc pe fondul tensiunilor din sistemul public de sănătate și a nemulțumirilor cauzate de diminuarea consistentă a veniturilor. Oamenii din aproape toate județele țării au venit în Piața Victoriei, avertizând decidenții politici că se simt înșelați de măsurile legislative adoptate și avertizând că, dacă nu se vor găsi soluții concrete pentru remedierea problemelor, la 11 mai vor recurge la grevă generală, conform calendarului de proteste stabilit de Federația Sindicală Sanitas.

Angajații din spitale care nu au participat la protest s-au solidarizat cu colegii lor de breaslă și au protestat pașnic în curtea spitalelor.

„Legea voastră unitară dezbină întreaga ţară”

„Legea voastră unitară dezbină întreaga ţară”, „Hoții, hoții”, „Egalitate pentru toţi”, „Dreptate pentru TESA” sunt numai câteva dintre mesajele afișate astăzi în Piața Victoriei, la mitingul organizat de Federația Sanitas.

„Principalele nemulţumiri sunt legate de scăderea salariului net şi plafonarea sporurilor la 30%. Ministerul Sănătăţii a dat procente foarte mici la unele spitale, precum cele de profil şi de urgenţă, iar aici sunt probleme foarte mari”, a declarat,  pentru Agerpres, Romeo Sandu, vicepreşedintele Sanitas.

O delegaţie a sindicaliştilor Sanitas a fost invitată la discuții de către vicepremierul Viorel Ștefan. Se pare însă că guvernanții trag  de timp întrucât calendarul protestelor „… nu se schimbă în urma discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului, deoarece nu au fost rezolvate foarte multe lucruri”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, după ce a ieșit de la discuții cu reprezentanții Guvernului.

Singura promisiune făcută de guvernanții prezenți la discuții este aceea că s-au găsit, se pare, soluții astfel încât în luna mai nu va mai exista niciun salariu din sistemul public de sănătate mai mic decât cel primit în februarie de către angajații din sănătate. S-a găsit, potrivit lui Bărăscu, o soluție, dar ea le va fi prezentată sindicaliștilor abia după reîntoarcerea premierului Viorica Dăncilă, plecată într-o vizită oficială în Israel.

„A fost o întâlnire care a decurs ca şi celelalte. Pe colegii mei i-ar interesa sfârşitul. Le-aş spune: deocamdată suntem în alertă, chiar dacă i-a mai scăzut gradul. Tot ceea ce au făcut în această perioadă de timp managerii în comisia pe care a făcut-o doamna premier, împreună cu cei care au fost prezenţi aici (…) au făcut ceva scris ce ne va parveni şi nouă în cursul zilei de azi sau de mâine. Pe 2 mai vom face o analiză, pentru că nu avem la acest moment materialul respectiv. Dacă el face în aşa fel ca oamenii, începând din viitoarea lună, din mai, aşa cum şi-a propus şi vicepremierul, să nu mai piardă la salariu, ar fi unul dintre lucrurile îmbucurătoare. Vom purta discuţii şi întâlnirea din 2 mai cu doamna ministru al Sănătăţii şi cu ceilalţi miniştri care sunt implicaţi, poate inclusiv doamna premier, ar putea da rezultatele pe care noi ni le dorim. (…) Este important să spun colegilor: încă nu am rezolvat chiar aşa de multe câte ne-am fi dorit, dar faptul că şi-au propus, asta este foarte important, ca în luna mai nimeni să nu primească salariul mai mic decât în februarie. (…) Soluţia o căutăm împreună. Se pare că au găsit o soluţie pe care nu ne-au prezentat-o pentru că doamna premier vine abia mâine. Nu am văzut nimic. Materialul a fost elaborat de către managerii spitalelor şi, în funcţie de ce au elaborat, eu spun că avem această posibilitate ca, începând din luna mai, nimeni să nu mai piardă. Aceasta este prima variantă, ca oamenii să nu piardă la ceea ce s-a făcut până acum. Noi, în continuare, din următoarele lucruri pe care le vom cere, nu vom scoate varianta de a ieşi din acel 30% cum era normal şi legal (…). Vom căuta acele soluţii pe data de 2 mai. Vedem dacă ele rezolvă numai regulamentul, dar dacă regulamentul nu este de vină şi problema este la 153 (Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice), şi eu personal şi colegii mei credem că 153 este problema, va fi lucrul pe care îl vom analiza cu prima ocazie, odată cu sosirea doamnei prim ministru, şi anume să găsim soluţiile pentru modificarea lui 153”, a explicat Bărăscu, după întâlnirea cu reprezentanţii Guvernului.

Bărăscu: „2 mai este data care ne va clarifica jumătate din problemă”

Legat de scăderea veniturilor celorlalte categorii, o altă revendicare a celor de la Sanitas,  dar și de solicitările privind creșterile salariale, nu numai ale medicilor și ale asistenților medicali, Bărăscu a declarat că „A rămas valabilă şi varianta să crească salariile şi pentru celelalte categorii. Nu am renunţat la varianta ca toţi ceilalţi colegi, care în afară de faptul că nu primeau, au şi pierdut, să primească şi ei ceva, pentru că varianta de anul viitor cu procentul de 25% sau venirea la normalitate tocmai în anul 2022 nu se pliază pe ceea ce şi-ar dori colegii. (…) Soluţii vom căuta în continuare, pentru că nu rezolvă tot, nu rezolvă creşterile, nu rezolvă şi acel regulament de sporuri care sigur va suferi modificări în urma întâlnirii cu managerii. Data de 2 mai este data care ne va clarifica jumătate din problemă. Dar nu am renunţat la ceea ce şi-a propus Consiliul Naţional. Adică în data de 7 mai vom fi pregătiţi, dacă e nevoie, iar în data de 11 mai pregătiţi pentru a face noi ordine dacă ei nu vor reuşi să o facă”, a mai precizat Leonard Bărăscu.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *