Încep protestele spontane în spitale. Angajaţi ai Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni au ieşit în stradă pentru că vor primit mai puţini bani la salariu

0
5030

Angajaţii Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni au organizat un protest spontan în această dimineaţă.

Este o ieșire spontană a oamenilor care au auzit decizia comitetului director de ieri, de a scădea veniturile prin diminuarea sporurilor de secție și prin eliminarea de la plata dublă a orelor lucrate în weekend și în timpul sărbătorilor legale.

Se strigă „Vrem dreptate pentru sănătate!”. Nemulţumirea lor este legată de faptul că legea salarizării le-a diminuat veniturile.

”Ministerul Sănătăţii a plafonat sporurile la maximum 30% iar unităţile medicale din subordinea ministerului trebuie să se încadreze în acest plafon. Astfel, pentru munca în zilele de sărbătoare, în zilele de sâmbătă şi duminică, nu se va mai plăti dublu, ca până acum. Sunt categorii de personal, mă refer la cei care lucrează pe secţie, la patul bolnavului, cărora nu le cresc veniturile, ba chiar li se vor scădea veniturile. De exemplu, o infirmieră ar urma să ajungă să i se diminueze venitul lunar, din cauza plafonării sporurilor, cu circa 600 de lei net. Noi cerem conducerii spitalului să găsească soluţii pentru rezolvarea acestei probleme”, potrivit lui Claudiu Grosu, liderul sindicatului Sanitas din regiune.

Protestul angajaţilor nu a afectat actul medical din spital.

Potrivit comunicatului oficial venit astăzi de la Ministerului Muncii ca urmare a întâlnirii avute de ministrul Lia Olguța Vasilescu cu președintele României Klaus Iohannis, suntem informați că:

”Principiul egalității din noua Lege a salarizarii este reprezentat de faptul că persoanele angajate în sistemul bugetar și care prestează aceeași muncă, indiferent de instituția în care o fac, și ne referim aici la meseriile comune, precum conducătorul auto, spre exemplu, vor fi plătite la fel în anul 2022, atunci când va fi finalizată aplicarea etapizată a prevederilor Legii 153/2017.

Predictibilitatea Legii salarizării este dată de faptul că salariile sunt prevăzute în grilele care sunt parte integrantă a Legii 153/2017, la fel ca și ritmul anual de creștere, care este de 25% din diferența între salariul în plată și cel prevăzut în grila din 2022, pentru fiecare angajat, bineînțeles cu excepțiile din domeniul sanitar și Învățământ, care au fost asumate ca prioritate națională prin Programul de Guvernare și tratate ca atare de către Guvernul și Parlamentul României.

În același timp, s-a adus în atenția președintelui și faptul că Legea 153/2017 se aplică etapizat, până în anul 2022, moment la care vor fi eliminate inechitățile din sistem, inechități apărute de-a lungul anilor și care nu au putut fi corectate dintr-o dată, tocmai fiindcă dezechilibrele erau atât de mari încat corectarea lor imediată ar fi presupus un efort bugetar nesustenabil.

Cheltuielile cu salarizarea au crescut cu 12 miliarde de lei în anul 2017, față de 2016 și au însemnat majorări cuprinse între 10% și 50%, doar în anul 2017, pentru diferite categorii de bugetari.

Menționăm, de asemenea, că întoarcerea sarcinii fiscale, efectuată ulterior majorărilor din anul 2017, de care am amintit, a fost acoperită de majorarea de 25% de la 1 ianuarie 2018, acordată întregului sistemul bugetar, care a condus, de asemenea, și la o creștere de aproximativ 4% a veniturilor nete, mai puțin pentru cei 3% dintre bugetari care depășeau până și grila stabilită pentru anul 2022. Reamintim, totuși, faptul că transferul contribuțiilor nu are nicio legătură cu Legea salarizării, ci este prevăzut de Codul Fiscal.

În ceea ce privește ordonanțele de urgență prin care au fost modificate Legile 152 și 153 din 2017, față de care președintele României și-a exprimat îngrijorarea, îl asigurăm că amendamentele adoptate de Parlament nu au afectat echilibrul Legii salarizării, ba chiar au condus la scăderea procentului celor care au suferit ajustări ale veniturilor nete de la 3% la 1%, printre aceștia numărându-se și majoritatea angajaților Administrației Prezidențiale.

Aceste creșteri salariale au acoperit, astfel, întoarcerea sarcinii fiscale, dar au fost făcute și astfel încât Guvernul să se încadreze în limita de deficit de 3%.

Referitor la creșterea inflației, sperăm că președintele nu consideră că aceasta s-ar produce din cauza majorărilor salariilor și pensiilor și nu sugerează soluții precum cele adoptate în anul 2009 de Guvernul Boc și îi recomandăm o discuție aplicată și corectă cu oficialii Băncii Naționale a României, pentru a descoperi multitudinea și complexitatea cauzelor interne și externe care stau la baza evoluției inflației.”

Față de cele expuse mai sus, un lucru este cert: Vom vedea scăderi ale veniturilor nete pentru angajații din sistemul public de sănătate.

A consemnat pentru #stirimedicale, S.O.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *