Renegocierea contractului colectiv de muncă, pare a fi punctul forte cu care oficialii din Ministerul Sănătății vor să determine sindicaliștii să renunțe la acțiunea masivă de protest pe care au programat-o la 11 mai. Ceea ce n-au luat în calcul oficialii din Sănătate este că subiectul este unul tergiversat de mult prea mult timp și, în plus, negocierile asupra acestei revendicări este cu bătaie, nicidecum o chestiune care să poată fi rezolvată în doar câteva zile.
„Procedura de negociere a contractului colectiv de muncă a fost demarată anul trecut în luna aprilie. S-a negociat intens circa trei luni, după care, din luna august, nu s-a mai întâmplat nimic până acum. Din punct de vedere procedural, a început o nouă tură de negocieri pentru contractul colectiv de muncă. Vom valorifica ceea ce s-a discutat în cursul anului trecut, dar am început o nouă negociere a contractului colectiv de muncă. Se pleacă de la un nou concept de contract colectiv de muncă şi de la un nou contract. Practic, draftul contractului va fi ceea ce s-a negociat până în prezent. Una dintre revendicările Federaţiei Sanitas legată de actuala grevă de avertisment şi viitoarea grevă generală este renegocierea contractului colectiv de muncă, semnarea şi înregistrarea acestuia, astfel încât să fie aplicabil sistemului de sănătate. În mod similar şi la Muncă avem aceeaşi revendicare, de a negocia contractul de muncă pentru sectorul de asistenţă socială. Este una dintre revendicările Federaţiei Sanitas, la care ţinem, iar faptul că azi s-a dat curs solicitării noastre este un moment de revenire la masa de dialog, a intra oarecum în normalitate”, a declarat Mircea Ciocan, vicepreședintele Federației Sanitas, după discuțiile cu reprezentanții Ministerului Sănătății.
Liderul sindical a confirmat că Federația Sanitas va intensifica negocierile pentu a se încadra în termenul de 60 de zile, dar că deblocarea negocierilor pe marginea acestui subiect nu înseamană suspendarea sau anularea acțiunilor de protest stabilite.
Astăzi, timp de două ore, mii de angajați din sistemul de sănătate din toată țara au declanșat greva de avertisment, transmițându-le semnalul guvernanților că sunt pregătiți pentru greva generală din sistem programată la finele acestei săptămâni.
În timp ce o treime dintre angajații spitalelor au asigurat continuitate activității medicale, categoriile de personal vitregiți de noul sistem de salarizare și acordare a sporurilor au umplut curțile instituțiilor scandând și afișând pancarte cu mesaje dure. Oamenii își revendică drepturile, solicită să le fie recunoscută munca pe care o prestează în îndeplinirea unui act medical de calitate și cer o remunerație pe măsură.
Vom reveni cu detalii pe marginea acestui subiect și mâine, după ce liderii sindicali vor ieși de la discuțiile pe care le vor avea la solicitarea premierului Viorica Dăncilă.
A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.