Comisia de sănătate a Senatului – aviz favorabil pentru recunoaşterea gărzilor personalului medical ca vechime în muncă

0
663

Comisia pentru sănătate din Senat a dat aviz favorabil pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât gărzile efectuate de personalul din sistemul medical, pentru care s-au plătit contribuţii la asigurările sociale, să fie recunoscute ca vechime în muncă şi să fie luate în calculul pensiei.

‘Totodată, medicii şi asistenţii care au efectuat gărzi ar putea să beneficieze, la cerere, de pensionare înaintea vârstei standard, în cuantum direct proporţional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani femeile şi de 60 de ani bărbaţii’, precizează miercuri deputatul PNL Antoaneta Niţă, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Deputatul liberal mai spune că orele de gardă ar trebui recunoscute ca vechime în muncă indiferent dacă acestea sunt prinse în norma de bază sau la norma prin cumul.

‘Avizul favorabil al Comisiei de sănătate este o bătălie câştigată, care se adaugă altor bătălii câştigate prin obţinerea de avize favorabile de la alte comisii. Sperăm că vom câştiga în final acest război cu opacitatea ministerelor şi vom reda personalului medical un drept care i se cuvine. (…) Stresul, munca până la epuizare au dus, din păcate, la moartea unora dintre colegii noştri.

Statisticile sunt triste: în România 58 de medici au decedat în gardă în ultimii ani, la o vârstă medie de 51 de ani. Un medic epuizat poate greşi un diagnostic sau o terapie, cu efecte asupra pacienţilor. De aceea, considerăm că se impune recunoaşterea gărzilor ca vechime şi posibilitatea pensionării anticipate, în paralel cu atragerea tinerilor specialişti în sistem’.

AGERPRES/(AS – autor: Sorin Peneş, editor: Andreea Rotaru)