Plata salariilor din sistemul public de sănătate este, din nou, în impas. De data aceasta, din cauza unor manageri de spitale care, în așteptarea modificării Legii salarizării, refuză să acorde stimulentele financiare legale, cel puțin din cauza faptului că nu vor ca oamenii din subordine să înregistreze venituri diminuate. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu s-ar pune problema majorărilor promise, totuși niciun manager nu riscă să diminueze veniturile oamenilor din subordine.
În plus, managerii de spitale par să aștepte mișcarea Guvernului și să vadă negru pe alb cum va transpune Executivul în acte normative acordurile încheiate cu sindicatele din sănătate. Numai că modificarea celor șapte puncte stabilite prin acordul încheiat între cele două părți, sindicate și Guvern, indiferent că se vor face prin ordonanțe de urgență, reprezintă un proces de durată, cu atât mai mult, cu cât noile acte normative vor avea nevoie de avize de specialitate. Din acest motiv, cu siguranță niciun act normativ nu va fi modificat până cel puțin la ședința de Guvern care va avea loc abia joi.
Există, astfel, spitale în care angajații au fost înștiințați oficial că nu vor primi salariile la timp, ba chiar nu vor primi nici măcar indemnizațiile de hrană aferente lunii aprilie.
Cel mai elocvent exemplu în acest sens este chiar Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, din București, a cărui conducere le-a transmis o circulară angajaților prin care îi anunță că „… la data de 15.05.2018 pentru întreg personalul spitalului se va acorda 50% din salariul de bază, cu excepția celor care au încetat/au reluat activitatea în cursul lunii aprilie”.
Restul de plată angajații și-l vor primi, așa cum reiese din circulară, abia „La trei zile de la apariția în «Monitorul Oficial» a modificărilor legislative la Legea-cadru nr. 153/2017, se va acorda diferența față de drepturile salariale cuvenite pentru luna aprilie 2018.”.
Hai să spunem că oportunitatea unei astfel de decizii ar putea fi pusă sau nu sub semnul întrebării, fie și numai dacă ne gândim la faptul că această unitate este condusă de un director interimar, nu plin. Refuzul acordării unor drepturi legale în schimb, care n-au făcut niciodată obiectul vreunei modificări legislative, este o decizie condamnabilă pentru că această indemnizație a fost exceptată, prin OUG, de la stabilirea limitei de sporuri de 30%, cel puțin pentru 2018.
Trebuie amintit că ultimele negocieri dintre sindicatele din Sănătate și Executiv s-au încheiat cu un acord în șapte puncte, pentru care Executivul și-a luat angajamentul că le va transpune în ordonanțe de guvern, modificând astfel Legea salarizării unitare. Pentru anul acesta se prognozase o sumă de 3,9 miliarde de lei din bugetul statului pentru majorările salariale și acordarea sporurilor. După ultimele negocieri, care au durat 12 ore, cifra avansată de Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, depășește cu mult estimările inițiale ale Guvernului. Potrivit noilor calcule ale celor de la Sanitas, cheltuielile salariale pentru sistemul sanitar românesc a ajuns la 4,6 miliarde de lei, după cum declara, săptămâna trecută, prim-vicepreședintele Sanitas.
A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.