Legea vaccinări, rujeola, vaccinare. Profesorul Streinu – Cercel dă cărțile pe față: Lumea trebuie să știe

0
1255

Profesorul Adrian Streinu – Cercel, medic specialist în boli infecțioase, a discutat în cadrul unui interviu acordat DCNews despre vaccinare, un subiect ”înțepător” în țara noatră.

”Noi (n.r. Academia de Științe Medicale) suntem pro vaccinării pentru că aceste campanii de vaccinare, vorbesc de campaniile naționale și respectiv la nivelul Terrei, au fost cele care au salvat milioane și milioane de vieți. Este incontestabil succesul pe care l-a avut vaccinarea împotriva poliomielitei, este incontestabil succesul pe care l-a avut vaccinarea împotriva variolei și astăzi nu mai discutăm de variolă major, care asocia circa 60% mortalitate. Nu se pune problema să fim împotriva vaccinării.”, a declarat Prof. dr. Adrian Streinu – Cercel.

Epidemia de rujeolă

”Ajungem în zilele noastre la un lucru care este de neînțeles după mine. Cum de mai este admisibil ca în 2017 să discutăm de decese prin rujeolă pe teritoriul României, în contextul în care, până în 1990, nivelul de acoperire vaccinală la nivelul României era de peste 95%, discutam între 95-98%. În momentul de față am ajuns să discutăm pe alocuri despre mai nimic, în alte zone de 65% și când ajungem să avem o zonă cu 75% sărim în sus de bucurie. Este inacceptabil așa ceva.

”Lumea trebuie să știe”

Lumea trebuie să știe că atunci când o autoritate sanătate publică, cum este în speță Ministerul Sănătății, decide să includă un vaccin într-un program național de imunizare, această decizie se ia după ce au fost studiate toate datele din punct de vedere epidemiologic și a riscului pentru sănătatea publică. Adică nu e așa, vine cineva de la o companie farmaceutică, spune: ”Eu am vaccinul ăsta. Ia și tu și vezi ce faci cu el.” Nu! Se indentifică întâi problema de sănătate publică, din punct de vedere al riscurilor, al mortalității. Când vorbim de mortalitate, iată, rujeola a ajuns să ucidă în 2017. După care tot Comitelul Național de Vaccinologie decide și propune includerea sau lungirea programului de vaccinare.

Măsură asumată

Aceste lucruri nu sunt de acum, ele sunt începând cu anii ’50. N-am descoperit nici focul acum, nici roata, n-am descoperit nimic. Am descoperit că, într-adevăr, industria farmaceutică și cea producătoare de vaccinuri a făcut progrese enorme din punct de vedere al modului în care se confecționează un vaccin în momentul de față. Am descoperit că în spatele acestor cercetări sunt studii care relevă că este cât se poate de clar care este nivelul de imunizare, de protecție a populației în momentul în care se administrează acest vaccin. Noi trebuie să trecem în revistă aceste date și în momentul în care propunem o astfel de măsură, este o măsură care este asumată de către Autoritatea de Sănătate Publică.”, a mai adăugat acesta.

Sursa: DC News

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *