Streinu Cercel: Infecția cu virusul hepatic C se poate vindeca

0
1057
Depistarea precoce a infecției cu virus hepatic C este cu atât mai importată, cu cât, în prezent, există scheme terapeutice „foarte potente”, ce vindecă această infecție în proporție de peste 98-99%, a declarat presei, miercuri, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, Adrian Streinu Cercel, care a participat la lansarea campaniei de testare stradală pentru depistarea hepatitei C.
Streinu-Cercel a spus că în România s-au făcut „progrese extraordinare” în ceea ce privește terapia hepatitei C, precizând că numărul pacienților care au acces la terapie a crescut de la 6.000 în 2016, la peste 12.000 în 2017. „Rezultatele pe care le-am avut în anul 2016 cu privire la aceste scheme de tratament au fost deosebite, în sensul că peste 5.700 de oameni s-au vindecat în proporție de 99,32%”, a spus Streinu Cercel. El a arătat că, în condițiile în care există aceste scheme de tratament ce vindecă infecția cu virus hepatic C, până la introducerea de către Ministerul Sănătății (MS) a programelor naționale de screening, este important să se realizeze, în continuare, testarea gratuită stradală în vederea depistării precoce a infecției.
Potrivit lui Streinu Cercel, după testarea stradală gratuită urmează etapa a doua a campaniei ce se derulează printr-un lanț de farmacii, persoanele putând completa un chestionar on-line, ulterior fiind programate pentru efectuarea acestei testări gratuite, iar apoi în spitale și se adresează întregului personal al acestor unități medicale. Streinu Cercel consideră că infecția cu virus hepatic C este o problemă de sănătate publică, în condițiile în care ”nu există nicio țară în lume care să nu aibă probleme” cu acest tip de infecție. El a arătat că pe harta incidențelor potențiale ale infecției cu virus hepatic C întocmită în urma evaluărilor, din 2016, județul Suceava apare cu o incidență de 2-7% iar Botoșani — peste 8%.
Streinu Cercel a precizat că Programul național de terapie în cazul hepatitei C, ce se derulează prin CNAS, cuprinde în prezent 12.000 de pacienți, dintre care 10.000 sunt cu boală avansată și medie iar 2.000, cu ciroză decompensată, ce reprezintă o urgență din punct de vedere terapeutic. „Acest program s-a dublat față de anul 2016 și evident că pentru a veni în întâmpinarea oamenilor le punem la dispoziție screeningul. Ministerul Sănătății nu a stat nici el fără să sesizeze această problemă, motiv pentru care a cerut să finanțeze cinci programe de screening, între care unul este pentru infecțiile cu virusuri hepatice. Aceste programe de screening sunt în momentul de față în faza de aplicare și probabil că din 2018 le vom vedea active la nivel național, cu fonduri europene”, a afirmat Streinu Cercel.
Totodată, el a spus că la MS se lucrează pentru elaborarea contractului-cadru și pentru acordul-cadru în cazul programelor naționale de sănătate pentru anul 2018, una dintre componente referindu-se la prevenție. „Prevenția se traduce prin informarea populației și derularea unei campanii de educare și de asemenea, în prezent, sunt o serie de discuții cu Ministerul Educației în vederea introducerii acelei ore de sănătate în cadrul orelor de dirigenție, tocmai pentru a ajunge informația și la cei mai mici, cu vârste de peste 11 ani, astfel încât informația să înceapă de la bază”, a subliniat Streinu Cercel.
El a precizat că, din 1997, există un ordin al MS ce prevede că gravidele beneficiază de testare gratuită pentru HIV, virusul hepatitei B și C, dar și persoanele care lucrează în străinătate mai mult de șase luni, cu condiția să se adreseze DSP pentru a face testarea. „Testele acestea sunt teste din sânge, trebuie o puncție venoasă. Noi astăzi venim cu teste din salivă, este mult mai comod și, ca atare, este fără înțepătură, fără sânge, fără durere și, evident, cu toate măsurile și precauțiile universale care se impun colectării deșeurilor de uz medical”, a spus Streinu Cercel.
De asemenea, el a menționat că 20% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C se vindecă de la sine, acestea eliminând virusul din organism în primele șase luni de la infectare, însă pentru ceilalți 80% este necesară instituirea tratamentului pentru a se evita apariția complicațiilor, iar pentru a nu dezvolta complicații grave, precum ciroza și cancerul hepatic, este importantă depistarea precoce a bolii.
Potrivit medicului-șef al Secției de boli infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență, Monica Terteliu, finanțarea programului național de terapie a hepatitei C este constantă iar la Suceava sunt în evidență 2.350 de pacienți cu această patologie.
Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *