Biologii, biochimiștii și chimiștii din România lansează o scrisoare deschisă către doamna ministru Sorina Pintea

3
2632

VA RUGAM sa fiti de acord cu trimiterea acestei SCRISORI DESCHISE doamnei ministru SORINA PINTEA!

SCRISOARE DESCHISA

Va adresăm această scrisoare deschisă ca urmare a atacului inițiat și perpetuat în spațiul online de medicii de laborator la adresa celorlalți profesioniști din echipa medicală de laborator și anume biologii, biochimiștii și chimiști din sistemul sanitar.

Dezaprobăm în totalitate maniera și inexactitățile prezentate în petiția semnată de 300 de medici cu specialitatea Medicină de laborator și Microbiologie medicală. O profesie se dezvoltă și se exercită într-un context pluridisciplinar și nu într-un mediu profesional izolat, iar „concurența”, așa cum este prezentată de aceștia, deranjează și primează, și, mai mult, este văzută sau transformată artificial într-o formă de amenințare.

Principiile etice statuate în codurile de conduită profesionale din sănătate la nivel mondial promovează cooperarea și colaborarea dintre specialiști ca un ansamblu sinergic, ca un motor de evoluție profesională și NU instigă la diverse forme de ură. Biologii, biochimiștii și chimiștii din sistemul sanitar nu au nevoie de o reevaluare a poziție lor în sistemul sanitar, din simplul motiv ca aceștia sunt recunoscuți ca specialiști medicali de laborator, iar profesia se practică la un nivel complet comparabil în țările din Europa si SUA. Aceștia sunt profesioniști de înaltă calificare ce ating acest nivel după educația universitară și postuniversitară de specialitate la care se adaugă obligatoriu diferite specializări medicale conform unui curriculum european  pentru medicină de laborator (EC4 European Syllabus).

Petiția celor 300 de medici cu specialitatea Medicină de laborator și Microbiologie medicală este fundamentată pe foarte multe neadevăruri și are un caracter vădit denigrator, dorind sa scoată în evidenta doar excepțiile negative, excepții care pot fi identificate în orice profesie, inclusiv în cea de medicină de laborator.

De ce această petiție nu relevă și adevărurile?

Adevărul ca biologii, biochimiștii și chimiștii duc greul în laboratorul clinic, că mulți medicii de laborator doar parafează, sau că există o distanță uriașă nejustificată între salariile biologilor și chimiștilor și medicii de laborator. Stimată doamnă ministru Sorina Pintea, observăm, din păcate, că această petiție apărută tocmai după modificarea punctajelor CNAS pentru biologii, biochimiștii și chimiștii, reprezintă doar expresia avariției, doar o modalitate prin care banii sa fie doar ai unora. BANII sa fie oare sursa acestei revolte a lor?

În acest context, în calitatea dumneavoastră de ministru al sănătății, vă sugerăm să interveniți rapid și să vă implicați în medierea acestui conflict inter-profesional ca singura opțiune pentru concilierea pozițiilor în mod tripartit.


https://www.petitieonline.com/scrisoare_deschisa-_biologi_biochimisti_si_chimisti

3 COMENTARII

  1. E normal sa parafeze doctorii…nu de aia au parafa 6 ani de facultate si 5 de rezidentiat?Si daca e vorba de conflict ar fi bine sa va revizuiti usor opinia cand vorbiti de banii altora,de cei doctori avari ,de activitatea lor fara importanta in laborator….

  2. Biologii,biochimistii,chimistii-nu mai afirmati ca sunt specialisti medicali de laborator-cel putin nu pe baza studiilor lor si nici nu au corespondent in Laboratoarele medicale din Europa.Conform studiilor din timpul facultatii (se poate studia curricula la nivelul facultatilor ) ei pot sa fie biologi specializati in studiul plantelor,animalelor sau mediului,la fel si chimistii si ca atare pot sa lucreze in laboratoare pe aceste teme.Dar sa ii comparati cu doctorii, sa-i consiterati echivalentii lor mi se pare aberant…
    Scrisoarea d-vstra mi se pare neadevarata,agresiva ….

  3. Nu sunt de acord cu trimiterea acestei scrisori doamnei ministru Sorina Pintea. Exista organizatii profesionale care ne reprezinta in relatia cu ministerul sanatatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *