Peste 200 de biologi, biochimişti și chimiști au protestat, vineri, în faţa Ministerului Muncii, principalele revendicări ale lor fiind cele legate de coeficientul din grila de salarizare și asimilarea acestei tagme cu cea a profesorilor.
Protestatarii au afișat ca mesaje: ”Noi facem analize, voi doar produceți crize” , ”Pedepsiți că nu plecăm din țară”, ”Noi vrem coeficienți de salarizare nu sporuri sforăitoare” au fost strigătele celor prezenți care nu au fost primiți la discuții de niciun reprezentant guvernamental.
În schimb, Vineri, doamna ministru a spus că se va căuta ca niciun angajat din Sănătate să nu aibă salariul diminuat faţă de lunile anterioare prin acordarea diferenţiată a sporurilor. Numai că sporurile în mod normal ar trebui să fie acordate echitabil şi egal la aceleaşi condiţii de muncă, pe aceeaşi pregătire şi acelaşi grad profesional – sporuri egale.
Trebuie precizat faptul că decizia de a picheta Ministerul Muncii și Justiției Sociale este ultima formă de protest la care au apelat acești specialiști, după numeroase memorii și scrisori deschise, pe care l-au vrut independent, fără sprijinul organizației profesionale, tocmai pentru a trage un semnal de alarmă asupra inechităților salariale față de colegii lor de laborator medici, care au responsabilităţi similiare cu ale lor, dar salarii aproape triple.
„De fapt, ce ne-a supărat pe noi foarte mult şi protestăm în faţa Ministerului Muncii – pentru că în presă doamna ministru Lia Olguţa Vasilescu a făcut mai multe afirmaţii şi a spus – încerc să citez cât de cât corect, a spus că biologii au studii de profesori şi ar trebui plătiţi şi în sistemul medical la fel ca nişte profesori. Aceasta este o dezinformare. (…) Noi am observat că, de fapt, face acest lucru ca să justifice şi să ne pună o etichetă. În momentul în care ţi-a pus cineva o etichetă lumea zice – da, aşa ar trebui plătiţi oameni aceştia, că aşa spune doamna ministru. Și din cauza aceasta protestăm, venim cu dovezi.
Deoarece, în ultima lună, întreaga comunitate profesională a biologilor și biochimiștilor din sistemul sanitar a fost ținta unei serii de afirmații denigratoare, neadevărate și ofensatoare din partea ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, în încercarea populistă, bazată pe lipsa de cunoaștere a importanței acestora în laboratoarele clinice, de a justifica discrepanțele uriașe de salarizare create între noi și colegii medicii de laborator, am hotărât să protestăm astăzi în fața ministerului Muncii și Justiției Sociale.
În această categorie intră afirmațiile doamnei ministru „Hai să comparăm biologul și chimistul din spital cu cel care a terminat o facultate de chimie și biologie și este profesor și o să vedem că oricum sunt mult peste” și „biologul de Sănătate, spre exemplu, nu poate fi plătit mai mult decât cel din Învățământ, pentru ca are aceleași studii”.
Ii aducem la cunoștința doamnei ministru ca profesia de biolog și biochimist medicali nu au nicio legătura cu profesia de profesor de biologie. Afirmațiile doamnei ministru nu au legătură cu realitatea deoarece, conform clasificării ocupațiilor profesia de biolog, biochimist și chimist medicali fac parte din aceeași grupă majoră și subgrupă cu cea a medicul de medicină generală având același domeniu de activitate. Dacă aceste erori au stat la baza criteriilor privind salarizarea biologilor, biochimiștilor și chimiștilor medicali atunci acestea trebuie modificate de urgență.
Extrapolând argumentațiile doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu cu privire la profesia noastră, ii sugerăm să propună ca, de exemplu, diferențierea salarială între juristul din sistemul public, judecătorul sau procurorul care își desfășoară activitatea in diferitele instituții ale statului, să se realizeze tot pe bază de sporuri având in vedere ca au la baza aceleași studii.
În țările din Uniunea Europeana, niciun ministru nu și-ar permite să jignească absolvenți ai facultăților de biologie, minimizând importanța profesiei de biolog medical și considerând-o inferioară celei de medic de laborator în privința complexității, responsabilității și pregătirii, având în vedere că la momentul actual absolvenți ai facultăților de biologie din Romania lucrează în universități de top din lume și la NASA, în domenii de cercetare de vârf, cum ar fi oncogenomica, medicina regenerativă, exobiologie sau bioinformatică.
Fenomenul de „Brain Drain” afectează toate sectoarele de activitate nu numai cel al Sanatatii. Conform unui raport al Comisiei Europene cea mai mare rată de emigrare din România o au specialiștii înalt calificați din domeniile medicină, biologie și matematică.
Așa cum i-am reamintit doamnei ministru într-o Scrisoare Deschisă, biologii, chimiștii și biochimiștii din sistemul sanitar din UE, precum și cei din România, sunt profesioniști de înaltă calificare ce ating acest nivel după educația universitară și postuniversitară de specialitate (Licență, Masterat profesional și/sau Doctorat), la care se adaugă obligatoriu diferite specializări medicale conform unui curriculum european pentru medicină de laborator (EC4 European Syllabus). Aceste profesii fac parte din politica de reglementare a Uniunii Europene, Directiva 2005/36/ CE a Parlamentului și a Consiliului European, privind recunoașterea calificărilor profesionale, revizuită în 2013 (Directiva 2013/55/CE). În toate țările din Europa, acești specialiști cu educație medicală sau științifică (biologi, biochimiști sau chimiști) sunt recunoscuți ca specialiști medicali de laborator, iar profesia se practică la un nivel complet comparabil în țările din Europa.
Salariul mediu al unui biolog care lucrează într-un laborator de analize este acum de 3.000 de lei. Înainte de modificarea acestei grile diferența dintre un medic de laborator şi un biolog era de aproximativ 10-15%. Acum avem un raport de 1 la 3,5. Adică un biolog câştigă 3.000 de lei şi un medic 15.000 de lei. Ce s-a schimbat între timp? Oamenii aceştia care lucrează în laboratoare au aceeaşi competenţă?”, a declarat doctor biolog genetică Relu Cocoş, de la UMF „Carol Davila” reprezentanților presei.
Amintim fapătul că Legea cadru nr. 153/2017 și noul Regulament de sporuri îi discriminează pe biologi, biochimiști și chimiști din cauza faptului că specializările lor au fost omise cu desăvârșire din cele două acte oficiale. Nemulțumirile lor pleacă și de la faptul că salarizarea nu se face urmând principiul importanţei sociale a muncii în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile şi nivelul studiilor. Ori, în calitate de categorie profesională, biologii, biochimiștii și chimiștii efectuează, parafează şi își asumă în totalitate un act medical, asemenea medicilor de laborator. Cu toate acestea, vor atinge maximul din grila de salarizare abia în anul 2020, gradual, spre deosebire de medicii de laborator şi asistenţii medicali, care vor intra pe maxim de salarizare începând cu luna martie 2018.
Au consemnat pentru #stirimedicale, I.P. și S.O.
Am citit toate aceste randuri si sunt de acord pana la ultima fraza in care se dezinformeaza spunand medici si asistenti , eu zic ca asitenti trebuie scos din context si anume : eu sunt asistent medical de laborator , nu mai spun ce fac in laborator ca biochimistii stiu fr. bine si mi s-a marit salariul mai devreme decat biologii si chimistii, asta fiind echivalentul din 2022 cu uriasa suma de 4 lei da de 4 lei de la 2900 la 3000 in mana , la o vechime de 26 ani in laborator , asa ca in 2022 noi ramanem cu marirea de 4 lei, medicii cu marirea de 6000 lei iar biochimistii cu probabil 2-3000 lei nu stiu dar vor avea ceva mariri , asa ca asistentii dn Lab. au ramas de kkt.