Un raport al Curții de Conturi, dat publicității în februarie 2018 arată cum au fost folosiți banii în sănătate

0
1075

Raportul Curții de Conturi a României pentru anul 2016, dat publicităţii în luna februarie 2018, are peste 300 de pagini de informaţii despre crunta risipă de bani publici din ultimii ani.

Documentul prezintă şi concluzii ale unor analize profunde pe care inspectorii Curţii le-au întocmit cu privire la activitatea pe mai mulţi ani a unor instituţii publice.

Întreg raportul induce o stare de revoltă, fiindcă arată, aproape la fiecare pagină, cum nepăsarea și incompetența determină ratarea unor investiții esențiale pentru un stat modern.

În sănătate, ca domeniu prioritar, lucrurile stau la fel. Iată câteva exemple:

În 5 ani, Ministerul Sănătăţii a lăsat necheltuiţi peste 500 de milioane de lei

Ministerul Sănătății a lăsat necheltuită, în perioada 2011-2015, suma totală de 522 de milioane de lei (peste 110 milioane de euro), bani pe care îi avea în cont.

„Numai din disponibilul nealocat de 522 milioane lei se pot achiziționa 72 de aparate de diagnostic prin imagistică medicală (aparate tip RMN cu un preț mediu de 7,2 milioane lei, care reprezintă prețul de achiziție mediu realizat la nivelul unităților sanitare), aparate cu care se puteau dota tot atâtea unități sanitare (spitale publice)”, se spune în raportul Curţii de Conturi.

Ministerul Sănătăţii a ratat fonduri nerambursabile de peste 300 de milioane de euro

Să rămânem în domeniul Sănătăţii, fiindcă e aproape dureros să descoperi incompetența Ministerului de resort, aşa cum se reflectă ea în rapoartele de audit ale Curții de Conturi.

Între 2011 și 2015, din cauza ignoranței celor care au condus acest Minister, s-a perimat un sistem informatic care costase 44,6 milioane de lei (peste 9,5 milioane de euro) − sistem care, potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, „nu s-a finalizat, nu s-a implementat și nu a fost pus în funcțiune„.

În plus, Ministerul Sănătăţii (MS) a plătit studii de fezabilitate ineficiente în valoare de peste 114 milioane de lei.

Dar cel mai grav este că MS nu a reușit să acceseze 470 de milioane de lei (peste 100 de milioane de euro) din Programul Operaţional Regional al vechiului exercițiu bugetar european (2007-2013), precum şi faptul că a pierdut alte finanțări europene de peste 79 de milioane de lei.

Tot din cauză că Ministerul nu a fost capabil să întocmească la timp o cartografiere a nevoilor de servicii și infrastructură, România a ajuns în imposibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile în valoare de 1,467 miliarde de lei (peste 318 milioane de euro) din actualul exercițiu bugetar al UE (2014-2020).

Curtea remarcă lipsa concursurilor pe post de la Sănătate

Nu putem să nu revenim la Sănătate, unde detaliile din raport sunt uimitoare.

Pe lângă faptul că incompetența Ministerului blochează atât modernizarea, cât şi accesul la fonduri europene, sistemul medical supurează bani.

Raportul cuprinde pagini întregi de abateri financiare înregistrate la instituțiile subordonate Ministerului, fie că e vorba despre spitale, agenţii sau Direcții judeţene de Sănătate Publică.

Abaterile înseamnă o risipă de zeci de milioane de lei şi merg de la acordarea de salarii necuvenite până la plăți pentru servicii neefectuate, deconturi fără justificare sau achitarea unor servicii informatice care nu se regăsesc în proprietatea statului.

Una dintre recomandările Curţii de Conturi vizează ocuparea prin concurs a posturilor vacante din Minister, ceea ce confirmă semnalul de alarmă pe care l-am tras recent cu privire la numărul anormal de funcţii care sunt făcute cadou, prin detaşare, unor apropiaţi ai şefilor din MS.

Donaţie pentru răniţii din Colectiv, neîndeplinită

Raportul notează că Unifarm SA, companie de stat care este unul dintre cei mai mari distribuitori de produse farmaceutice din țară, nu a respectat „în totalitate destinația unui contract de donație pentru achiziția de medicamente destinate exclusiv victimelor accidentului din Clubul Colectiv”.

Cu alte cuvinte, compania a primit o donaţie cu menţiunea specială ca banii să fie folosiţi pentru a le trimite medicamente din depozitele proprii răniţilor din clubul Colectiv, dar a deturnat o parte din sumă în alte scopuri.

Întregul Raport poate fi consultat aici: Raportul Public al Curtii de Conturi pe anul 2016

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *