Ministerul Sănătății rectifică informațiile privind desființarea centrelor de permanență

0
998

Ministerul Sănătății pregătește un proiect de act normativ privind desființarea unor centre de permanență și asigurarea continuității și decontării asistenței medicale primare pentru centrele care vor rămâne funcționale. Eficiența și performanța par a fi două dintre criteriile care vor duce la desființarea anumitor centre.

Informațiile ministerului infirmă declarațiile făcute anterior de ministrul Sorina Pintea, care anunțase că va iniția un act normativ prin care să desființeze aceste centre de permanență din cauza costurilor.

Astfel, potrivit noii poziții a Ministerului Sănătății, va fi solicitată suplimentarea cu peste 25 de milioane de lei pentru asigurarea finanţării costurilor necesare centrelor de permanență. În prezent, „un număr de 352 de centre de permanenţă se află în relaţie contractuală cu CAS și, de asemenea, un număr de 27 de centre de permanenţă au primit aviz de înfiinţare din partea Ministerului Sănătăţii şi şi-au exprimat intenţia de a intra în relaţie contractuală cu CAS”, se arată în poziţia Ministerului Sănătăţii.

„În ultima perioadă, am făcut o analiză a acestor centre pentru că, în ultima perioadă, tariful crescând foarte mult, din punctul meu de vedere, şi responsabilitatea celor care lucrează acolo trebuie să crească. Făcând o analiză la nivelul ţării, numărul prezentărilor în urgenţă, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a crescut aproximativ cu 30 la sută, ceea ce este strigător la cer, nu mă feresc să o spun, în condiţiile în care, categoric, la numărul de cazuri crescute, creşte finanţarea unităţii de primiri urgenţe, creşte şi finanţarea centrelor de permanenţă. Eficienţă zero şi atunci urmează să promovăm un proiect de act normativ în care să şi desfiinţăm aceste centre pentru că în primul proiect era vorba doar de înfiinţare”, a declarat Sorina Pintea.

Sorina Pintea a declarat că va face clarificări ample atunci când va fi promovat și proiectul de  act normativ.

„Sunt nişte criterii pe care trebuie să le respecte, nişte termene de raportare. Mărturisesc că nu le-a urmărit şi nu le-a cerut nimeni, până acum. Dar, în momentul în care eu am declarat că avem bani, trebui să-i cheltuim eficient, trebuie să facem şi chestia aceasta. Deci, vom promova proiectul de act normativ, avem situaţiile pe care le vom prezenta, ca să justific promovarea acelui proiect, le vom da publicităţii şi o să vedeţi. Sunt cifre care ar trebui să le dea multora de gândit”, a explicat ministrul Sănătății.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *