Anexa 10 din Regulamentul de sporuri confirmă faptul că bugetul nu suportă creșterile salariale anunțate inițial în sistemul medical

0
9039

Mișcarea de protest de ieri a personalului medical reprezintă numai debutul unor manifestări de amploare anunțate de cei de la Sanitas, după ce negocierile pe regulamentul de sporuri se mimează, iar creșterile salariale s-au dovedit a fi simple promisiuni.

Federația Sindicală Sanitas, principala mișcare sindicală din sistemul de Sănătate, care reprezintă interesele a peste 130.000 de membri, contestă Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pe care o consideră nedreaptă, dar mai abitir contestă Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II din legea-cadru, pe care-l consideră de-a dreptul aberant.

În principal, este vorba despre mult discutata Anexă 10, care, dacă va fi aplicată în forma făcută publică pe site-ul Ministerului Sănătății, NU va respecta niciun principiu al egalității și va dezbina cu siguranță întreg corpul medical. Actuala formă a actului normativ discriminează din punct de vedere salarial categoriile profesionale din Sănătate: medici, asistenți medicali, biologi, farmaciști, infirmiere, personal TESA etc.

Iar acestea nu sunt vorbe în vânt, ci calcule matematice.

Confirmarea vine chiar din controversata HG nr. 1/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru, care dovedește negru pe alb că sindicaliștii au dreptate, iar tot sistemul stă pe un butoi de pulbere. În Nota de fundamentare a proiectului de act normativ, la secțiunea a 3-a, inițiatorii confirmă practic faptul că nu au făcut niciun studiu de impact, nici măcar pe cel economic, prin simplul fapt că la capitolul Impact macroeconomic apare sintagma „Nu este cazul”.

Cât privește „IMPACTUL FINANCIAR ASUPRA BUGETULUI GENERAL CONSOLIDAT, ATÂT PE TERMEN SCURT, PENTRU ANUL CURENT, CÂT ŞI PE TERMEN LUNG”, acesta nu a fost calculat în niciun fel întrucât la aceste capitole nu este trecută nici măcar o virguliță.

În atare situație, se naște o întrebare legitimă: de ce Anexa 10 limitează sporurile la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite, sporuri trâmbițate pe toate canalele media de către guvernanți?

Nu cumva guvernanții și-au dat seama în final că bugetul, fie el general sau local, nu suportă aceste majorări salariale? Nu cumva aceste modificări prin ordonanțe și hotărâri sunt o manipulare crasă de a schimba regulile în timpul jocului tocmai datorită faptului că impactul auspra bugetului este devastator?

Concluzia sindicaliștilor este clară: atât timp cât Anexa 10 va fi aplicată în sistemul medical, iar sporurile medicilor migrează către infirmiere, asistenți și alte categorii profesionale, lucrurile sunt extrem de grave, iar guvernanții confirmă incapacitatea de plată. Chiar dacă ministrul Sănătății insistă că Anexa 10 este una pur orientativă, sindicaliștii și personalul medical solicită abrogarea acesteia, considerând-o literă de lege atât timp cât Regulamentul de sporuri este specificat cu puncte și subpuncte de la Anexa 1, la Anexa 10.

După cum spuneam mai sus, sindicaliștii pregătesc alte acțiuni de protest până guvernanții dau curs revendicărilor lor. Printre acestea se numără:
– acordarea creșterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru întreg personalul din sănătate și asistență socială;
– renunțarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite;
– adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10;
– negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate „Sănătate” și „Asistență socială”;
– recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

Vom reveni cu detalii pe marginea acestui subiect.

A consemnat pentru #stirimedicale I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *