Pe lângă pacienți sub acoperire, Ministerul Sănătății mai are și medici sub acoperire

0
1629

Derogarea, secretul prin care medicul Ionel Alexandru Checheriţă de la Spitalul de Urgență Sf. Ioan din București, a înaintat în carieră de două ori mai repede decât colegii lui medici din sistemul românesc.

Medicul Checheriţă a terminat Facultatea în 2007. Nouă ani mai târziu, deţinea toate aceste titluri şi funcţii: Profesor universitar doctor, şeful Clinicii Nefrologie şi Dializă din Spitalul Clinic „Sf. Ioan”, directorul Departamentului de pregătire postuniversitară şi EMC, UMF „Carol Davila” din Bucureşti, preşedintele Comisiei de nefrologie din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al Comisiei de experţi nefrologi a Colegiului Medicilor.

Potrivit reglementărilor în vigoare, rezidenţiatul unui proaspăt absolvent de Medicină durează între 3 şi 7 ani, în funcţie de specializarea aleasă. La încheierea perioadei de rezidenţiat, acesta are dreptul să se înscrie la examenul care-i conferă titlul de medic specialist. Statutul de medic specialist se întinde pe durata a minim 5 ani. Abia la capătul acestui stagiu, specialistul are dreptul să se înscrie la examenul pentru titlul de medic primar. Pentru titlurile academice, cursa poate să înceapă oricând, odată cu statutul de rezident.

Astfel, un doctorat se obţine în minim 3 ani. Apoi, pe rând, de la asistent universitar, la şef de lucrări, conferenţiar şi, în cele din urmă, profesor universitar, toate aceste etape nu au o perioadă minimă de timp şi se consumă de un candidat în funcţie de numărul şi frecvenţa lucrărilor publicate, cu menţiunea că pentru fiecare din aceste titluri academic trebuie să existe post la spitalul unde e angajat respectivul medic.

Medicii din sistem, consultaţi de adevarul.ro, ne-au asigurat că toată această procedură, până la obţinerea titlului de profesor universitar, durează minim 15 ani.

În 2007, Ionel Alexandru Checheriţă a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi la scurt timp, el a devenit preparator la catedra nefrologie UMF Carol Davila Bucureşti. Doi ani mai târziu, acesta a obţinut titlul de doctor în ştiinte medicale, înainte de a fi specialist chiar, iar acest lucru contravine etapelor normale pe care trebuie să le parcurgă un medic în România.

Sfânta derogare

După încheierea rezidenţiatului, doctorul Checheriţă a primit o derogare din partea Ministerului Sănătăţii pentru a putea susţine examenul de primariat după numai un an şi jumătate de la promovarea celui de medic specialist în nefrologie. Vorbim astfel despre o derogare de aproximativ 3 ani şi jumătate de la vechimea legală în specialitate. În anul universitar 2014, semestrul I, Checheriţă a devenit conferenţiar şi după doi ani, în anul 2016, profesor universitar.

În mod normal şi legal, examenul de primariat domnul doctor Checheriţă ar fi putut să-l susţină în anul 2017, în schimb acesta devine profesor universitar înca din 2016. Pentru titlul de profesor este obligatoriu să fii medic primar. Mai mult, din metodologia de examene în vigoare la momentul când a devenit conferenţiar şi pentru acest titlu ar fi trebuit sa fie medic primar, acesta fiind motivul pentru care s-a ”sărit” peste anii de vechime şi se susţine că i s-ar fi acordat derogare.

Astfel,  aceasta derogare a fost acordată pentru a i se permite domnului doctor susţinerea primariatului în 2014. Miza acestui examen şi derogări aferente a fost constituită de facilitarea dincolo de regulile aplicate celorlalţi medici a promovării doctorului Checheriţă pe linie universitară, respectiv la titlul de profesor universitar în nefrologie, precum şi pe linie administrativă, la statulul de şef de secţie clinică de nefrologie.

Citește și https://stirimedicale.info/2019/03/04/un-nou-caz-de-doctor-cu-titluri-stiintifice-false-iese-la-iveala-la-un-spital-de-urgenta-din-bucuresti-aflat-in-subordinea-ministerului-sanatatii/

Sursa foto: politicidesanatate.ro
Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *