În plin scandal al sporurilor cadrelor medicale, peste 11.000 de medici de familie sunt singurii care nu beneficiază de măririle salariale fabuloase anunţate de autorităţi.

0
2818

În ultimele zile, tot mai mulţi medici de familie declară că sunt victimele unor ameninţări şi hărţuiri birocratice și nu sunt lăsaţi să se ocupe de pacienţi, fiind obligaţi să se prezinte la sediile caselor de asigurări pentru diverse controale şi plata contravalorii unor reţete eliberate în anii anteriori. La sfârşitul lui 2017, medicii au fost amendaţi şi pentru erorile informatice privind datele pacienţilor care nu aveau calitatea de asigurat sau care nu beneficiau de reţete compensate şi/sau gratuite.

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti-Ilfov, declară că medicii sunt chemaţi din nou în această perioadă de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti să dea cu subsemnatul pentru toate reţetele eliberate în urma unei scrisori medicale sau a protocoalelor impuse de CNASîn anii 2014-2015: „Presupun, în spiritul nediscriminării, că sunt chemate şi spitalele şi ambulatoriile pentru a se verifica dacă s-a eliberat prima reţetă, precum şi scrisoarea medicală cu modelul impus de CNAS, cu toate bifele completate, ca să nu existe motive de discriminare de atacat în instanţă, da?! Hai, toată lumea la concedii şi vacanţe de Ťstudiiť, pacienţii sunt rugaţi să treacă în starea de hibernare ca să ne putem ocupa de adunat hârtii şi dovezi că nu noi furăm”. Medicul a precizat pentru RL că sunt cazuri în care spitalul nu a emis prima reţetă la externarea pacientului, însă medicul de familie este făcut vinovat pe nedrept de aceste nereguli de către casele de asigurări.

Imputări pe bandă rulantă

Preşedintele interimar al CASMB, Cristina Călinoiu, a explicat pentru ‘România liberă” că măsura este luată în urma unui raport al Curţii de Conturi pentru serviciile medicale din perioada 2014-2015: ‘Trebuie să verificăm dacă medicamentele prescrise de către medici au fost conform protocoalelor.

Mai exact, sunt anumite medicamente al căror tratament nu poate fi iniţiat de către medicul de familie, ci de către medicul specialist, care trimite acestuia scrisoare medicală. Verificăm dacă dânşii au respectat regulile de prescriere, să aducă la casa de asigurări scrisorile medicale”. întrebată de ce a avut această iniţiativă în premieră, acum, deşi au mai fost şi alte controale în anii anteriori şi medicii nu au fost puşi pe drumuri cu tomuri de hârtii, Cristina Călinoiu a declarat: „Curtea de Conturi a venit în control la CASMB în vară şi în momentul în care eu am preluat interimatul Casei, tocmai aveam acest raport cu nişte măsuri pe care eu trebuie să le pun în aplicare.

Măsurile Curţii de Conturi au titlu executoriu. S-a muncit luni de zile până s-a ajuns la nivelul acestor notificări”.

Ea a mai precizat pentru RL că este vorba de medicamente foarte scumpe, ikr medicii vor fi obligaţi să achite contravaloarea lor dacă nu au respectat protocolul de prescriere a reţetelor.

În replică, medicii de familie spun că este vorba de o măsură abuzivă, pentru că pacientul nu a fost prejudiciat şi nu avea cum să primească din două locuri (spital şi medic de familie) acelaşi tratament. Medicul Cătălin Petrincic explică: ‘Sub falsa afirmaţie Ťnu noi, ci Curtea de Conturi!ť, continuă imputările că s-au eliberat reţete pentru medicamentele pentru care trebuiau scrisori medicale.

Nu s-a produs niciun prejudiciu, pacientul a beneficiat de medicaţia de care avea nevoie dar, onor Casa de Asigurări, în neputinţa ei de a acorda ceea ce populismul în care guvernanţii se scaldă şi în cârdăşie cu Ťsomităţileť din spitale şi ambulatoriu au hotărât Ťsă ne dea pe mânať Curţii de Conturi pentru a recupera de la noi banii de care pacienţii au beneficiat”.

Proceduri abuzive şi ambigue Dr. Marina Pârcălabu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a declarat pentru ‘România liberă” că este o nouă dovadă a hărţuirii practicate de CASMB la adresa medicilor de familie: ‘Deşi încercăm de ani de zile să le explicăm celor de la Casă că este absolut nedrept şi strigător la cer ce se întâmplă, legislaţia este lăsată voit ambiguă pentru a putea predispune la asemenea lucruri. Pentru că tu nu ai ordine în ogradă nu te poţi întoarce împotriva medicului! Este un mare abuz cum se întâmplă lucrurile, pentru că în urma controlului Curţii de Conturi, care nu ne controlează pe noi, ci Casa de Asigurări, funcţionarii de acolo trebuie să ne controleze pe noi, iar ei nu au competenţe executorii, ci trebuie să reţină banii în urma unei decizii judecătoreşti. Hotărârea Curţii de Conturi nu este decizie judecătorească şi le impută lor (caselor de asigurări de sănătate – n.r.). Ei o întorc împotriva noastră fără să aibă legal acest drept. Normal că reclamăm în primul rând procedura şi, în al doilea rând, faptul că nu fac controlul. în contractul nostru cu ei trebuie să ne spună ce articol am încălcat noi pentru care suntem penalizaţi. Este un abuz ce se întâmplă, vor să ne falimenteze ca să ne poată prelua uşor marile lanţurile de hiperclinici!”.

CONTROVERSĂ Medicina familiei, o specialitate de rezervă?

Societatea Naţională de Medicina Familiei susţine că a fost informată din presă despre intenţia Ministerului Sănătăţii dea ‘rezolva” în mod nefericit situaţia tinerilor medici care nu au reuşit să obţină un loc la concursul de rezidenţiat prin ‘plasarea” lor în medicina de familie. SNMFsusţine că această decizie a fost luată fără consultarea societăţii profesionale şi a comisiei de specialitate din MS, în condiţiile în care medicina de familie este ospecialitate medicală recunoscută în Europa şi în România, fiind o profesie care necesită 6 ani de pregătire universitară şi încă 4 ani de pregătire în rezidenţiat, urmaţi de examenul de specialitate.

Sursa: România Liberă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *