ÎNGROZITOR! Pacienți umiliți la Institutul Oncologic din Cluj, în plină pandemie: „Ce face statul român acum cu acești bolnavi se numește crimă colectivă”

0
2469

„ÎNGROZITOR! UMILIRE, SUFERINȚĂ, BATJOCURĂ! Cozi de zeci de metri, în frig și ninsoare, la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca”, semnalează deputatul clujean Emanuel Ungureanu pe pagina sa de socializare. 

În plină pandemie de Coronavirus, după ce regulile privind distanțarea socială, dar și cele privind plimbările sau constituirea de grupuri au fost înăsprite de către autorități, în Cluj-Napoca, chiar la Institutul Oncologic, bolnavii cu cancer sunt umiliți, fiind nevoiți să rabde în frig și ninsoare, contrar oricăror reguli și recomandări privind reducerea riscului de transmitere a COVID-19. 

Imaginile publicate de către Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în cadrul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, par a fi ireale:

în plină pandemie de Coronavirus, în condițiile unei schimbări drastice de temperatură, pe vreme de iarnă, zeci de pacienți cu afecțiuni oncologice formează cozi de zeci de metri, fiind umiliți în ultimul hal, în condițiile în care aceștia reprezintă o categorie vulnerabilă de pacienți.

În același timp, autoritățile clujene au reacționat, declarând că tocmai din cauza triajului care se face afară s-au format aceste cozi pe zeci de metri. Astfel, conform Prefecturii clujene, aceste cozi se desfășurau anterior epidemiei cu COVID-19 în interior, iar acum, în condițiile pandemiei, triajul este efectuat afară tocmai pentru a limita pe cât posibil transmiterea virusului. 

„Cozi de zeci de metri, în frig și ninsoare, la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, azi dimineață, de la ora 7!

Pacienții cu cancer stau cu orele de dimineață la cozi infernale, în frig, pentru a primi tratamentul de care depinde supraviețuirea lor.

În plină criză Covid 19 acești bolnavi sunt cei mai expuși infectării.

Nu poate fi vorba de distanțare socială aici, nu se respectă cei 1. 5 metri între bolnavi. Jandarmii sunt uluiți de suferința oamenilor și nu sunt capabili să ia măsuri.

Ce face statul român acum cu acești bolnavi se numește, crimă colectivă.

Am urlat zile în șir la Guvern să permită emiterea rețetelor on line pentru pacienții cu cancer, să desființeze temporar mizeria numită card de sănătate, să valideze consultații telefonice și servicii de telemedicină.

Ori nu le pasă, ori sunt incompetenți sau mai degrabă ambele.

Imaginile acestea mi-au sfâșiat inima”, notează Emanuel Ungureanu.

Deputatul clujean a formulat și câteva soluții în contextul situației dificile cu care se confruntă acești pacienți, în condițiile în care în mod oficial, autoritățile susțin, prin intermediul canalelor oficiale, că sunt pregătite să facă față noilor cazuri de infecții cu COVID-19.

În acest răstimp, mii de pacienți cu diverse afecțiuni nu știu în ce condiții pot apela la serviciile medicale, iar haosul pare să se instaleze precum în imaginile publicate de deputatul clujean. 

Câteva propuneri formulate de Emanuel Ungureanu: 

„Soluții pentru evitarea acestor aglomerări și umilirea pacienților sunt, le-am propus Casei de Asigurări de Sănătate încă de acum 7 zile, le reiau:

PROPUNERI pentru Casa de Asigurări pentru pacienții oncologici în contextul COVID 19:

-eliberarea de către casele de Asigurari a documentelor pentru pacienții oncologici in format electronic ( Adeverințe, de asigurat, etc)

– eliberarea online a rețetelor pentru terapiile orale care nu necesita examinări ( imagistice, laborator, etc) de evaluarea a răspunsului la tratament, fără Cardul de sănătate ( prin verificarea calității de asigurat in PIAS) sau pe baza adeverinței de asigurat in situațiile când PIAS nu funcționează.

Acest tip de serviciu trebuie însoțit de documentarea unei discuții cu pacientul, telefonic sau pe Skype, FaceTime, etc, din care sa reiasă ca pacientul poate continua tratamentul!

SOLIDARITATE!”, a notat Emanuel Ungureanu pe pagina sa de socializare. 

Recent, autoritățile clujene au venit cu o poziție oficială privind situația generală de la Institutul Oncologic din Cluj:

„Unul din cele 2 corturi de triaj a avut ceva probleme din cauza zăpezii, pentru ca sunt gonflabile. S-a remediat și sunt ambele funcționale. S-au luat toate măsurile posibile de fluidizare, având în vedere numărul foarte mare de pacienti.

Sunt și pacienți noi, dar și cei care vin la control, tratament etc.

Se intampla la fel și până acum, doar ca nefiind situatia Covid oamenii erau înăuntru.

Acum se face triajul la cele 2 corturi, pentru a putea identifica persoane cu simptome si a nu ii amesteca.

Singura diferenta fata de perioada anterioară e ca nu ii mai lasa in clădire până nu se face triajul”, a declarat recent Prefectul Județului Cluj, Mircea Abrudean.

Sursa: ziardecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *