E oficial! Salariile bugetarilor din sănătate vor fi influențate și de managerii de instituții

0
5310

Iată că, după negocieri masive, după ordonanțe peste ordonanțe, după proteste spontane și după o lungă listă de nemulțumiri venite din partea tuturor categoriilor de salariați, salariile bugetarilor din sănătate rămân la același stadiu din Legea salarizării adoptată în 2017, ale cărei prevederi sunt mai mult decât clare: prag maxim de 30% pentru sporuri din suma salariilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Executivul a adoptat, joi, 29 martie, a.c., hotărârea privind regulamentul-cadru care stabilește locurile de muncă, categoriile de personal și mărimea concretă a sporurilor pentru condițiile de muncă din familia ocupațională sănătate și asistență socială. Concret, la acest regulament au fost adoptate 9 Anexe, iar la cea de-a 10, care promitea măriri substanțiale de venituri pentru sistem, cea care a iscat vâlvă, dar și multă bâlbă, deopotrivă, s-a renunțat definitiv.

Astăzi, potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, suntem la stadiul în care regulamentul-cadru adoptat stabilește în mod clar, prin cele 9 Anexe adoptate, procente diferențiate pe locuri de muncă și categorii de personal, în funcție de condiții specifice aferente fiecărui loc de muncă.

Iată și care sunt aceste sporuri, adoptate prin regulamentul-cadru:

– locurile de muncă cu condiții periculoase – sporuri de la 15% până la 25% din salariul brut;
– locurile de muncă cu condiții deosebit de periculoase – sporuri de la 35% până la 85%;
– locurile de muncă cu condiții periculoase sau vătămătoare – sporuri de la 5% până la 15%;
– locurile de muncă cu condiții grele – sporuri de la 10% până la 15%;
– personalul care își desfășoară activitatea cu surse de radiații sau generatoare de radiații în condiții periculoase – sporuri de până la 30%;
– personalul care își desfășoară activitatea în unități sanitare cu specific deosebit – sporuri de la 10% până la 15%;
– personalul care lucrează în unități sanitare aflate în localități izolate – sporuri de până la 20%;
– personalul care își desfășoară activitatea în unități de asistență socială pentru care există sau nu cazare – sporuri de la 7,5% până la 75%.

Pentru toate aceste sporuri există însă un mare DAR. Executivul a decis că ordonatorii principali de credite, să decidă mărimea concretă a sporurilor și categoriilor care îl primesc. În viziunea guvernanților, aceste sporuri ar trebui acordate cu o consultare în prealabil a sindicatelor sau, după caz, a reprezentanților salariaților, având la bază buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă.

Evident că noile prevederi legislative îi nemulțumesc pe angajații din sănătate, care îi acuză pe guvernați de minciună din cauza faptului că majorările de salarii au fost anulate prin scăderea sporurilor.

În acest context, „Federația Sanitas își continuă programul de proteste hotărât de către Consiliul Național, asumându-și inclusiv posibilitatea de a se ajunge la grevă. Aceasta rămâne o decizie ce va fi luată în următoarea ședință a Consiliului Național, după o analiză clară, pe date și cifre, a efectelor aplicării Legii 153/2017. Nu ne-au promis nimic, din contră, au spus că nu vor să schimbe nicio virgulă și nu ne vor lăsa să depășim plafonul de 30%. Surprinzător a fost că nu credeau că medicii sunt nemulțumiți. Ori ei nu citesc presa, ori nu se uită la televizor pentru că au ieșit spontan. Am vorbit cu secretarul de stat Rândunica, dar a fost domnul Gibescu cel care a creionat legea, cel care este în spatele Legii salarizării”, a spus unul dintre liderii sindicaliștilor de la SANITAS.

În consecință, calendarul protestelor din Sănătate continuă, iar dacă veniturile nete ale lucrătorilor din sistem vor avea de suferit, aceștia sunt pregătiți de Grevă Generală.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *