Vasile Cepoi (ANMCS), despre sondajul privind mita din spitale: Standardul ISO – un posibil criteriu de acreditare

0
630

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), dr. Vasile Cepoi, a afirmat miercuri că organismul pe care îl reprezintă ar putea recomanda spitalelor să implementeze standardul ISO privind mita şi combaterea acesteia.

Cepoi a participat la conferinţa naţională „Siguranţa pacientului în sistemul sanitar”, organizată cu ocazia marcării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a Zilei mondiale a siguranţei pacientului.

„Există un standard ISO pe această temă, pe care Spitalul Judeţean Suceava, spre exemplu, l-a implementat şi putem recomanda spitalelor să implementeze acest standard privind comportamentele de acest gen şi combaterea acestora. Noi avem o cerinţă în standarde care se referă la alte tipuri de certificări privind calitatea şi siguranţa serviciilor. Standardul ISO referitor la acest aspect poate să fie un criteriu pe baza căruia spitalul să obţină un punctaj mai mare”, a declarat Cepoi, răspunzând unei întrebări privind topul mitei în spitale întocmit de Anti-Bribery Synergy.

Preşedintele ANMCS a menţionat însă că nu ştie „în ce măsură rezultatele respective reflectă realitatea”.

„Nu ştiu în ce măsură rezultatele respective reflectă realitatea, având în vedere modalitatea prin care s-a făcut sondajul şi având în vedere că nu ştim câţi pacienţi au răspuns. Dacă, spre exemplu, de la un spital au răspuns doi pacienţi, înseamnă că cei mai mulţi dintre pacienţii care au răspuns la spitalul respectiv au considerat că au dat mită sau că li s-a solicitat mită. În obiectivele standardelor de acreditare nu evaluăm acest aspect. Sigur, el reflectă o componentă a calităţii, dacă vreţi, dar nu face parte din obiectivele noastre acest lucru”, a mai spus dr. Vasile Cepoi.

Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001, a publicat recent un top al mitei în spitalele din România, în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, care a avut drept scop monitorizarea performanţelor operaţionale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România.

Pe locul întâi se află Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, cu 153 de răspunsuri afirmative la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”, pe locul al doilea – Spitalul Judeţean Brăila (147 de răspunsuri afirmative) iar pe locul al treilea – Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Capitală, cu 98 de răspunsuri afirmative.

Potrivit raportului întocmit de Anti-Bribery Synergy, la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”, pusă în cele 352 de unităţi medicale din întreaga ţară, au fost primite aproximativ 3.800 de răspunsuri afirmative.

Sursa: AGERPRES Vasile (A, AS – autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *