Cum se modifică Legea salarizării din perspectiva acordului cu sindicatele din sănătate

1
10685

Victoriile repurtate de sindicaliști, în urma negocierilor de ieri cu Executivul, reprezintă doar o etapă de deschidere a discuțiilor pe ambele sectoare de activitate – Sănătate și Asistență socială – anunță Federația Sindicală Sanitas pe pagina sa de Facebook.

Sanitas anunță că acordul prin care s-au convenit cele șapte puncte, acord semnat cu Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor Publice și Justiției Sociale, rezolvă o mare parte dintre revendicările pe care le-au solicitat și care au generat probleme majore după aplicarea noii Legi a salarizării și a noului Regulament de sporuri.

Modificarea legii salarizării este, de departe, cea mai importantă reușită a Federației Sanitas, alături de Solidaritatea, mai ales că „Deja am obținut ca, în noua lege a sănătății ce va urma să fie discutată, să se includă un capitol care preia salarizarea personalului din actuala Lege 153/2017. În acest capitol se vor re-ierarhiza toate categoriile profesionale la justa lor valoare!”, după cum susține Sanitas.

Totodată, s-a obținut ca – prin Hotărâre de Guvern – să poată fi depășit plafonul de sporuri de 30%, în cazul spitalelor mono-specialitate (TBC, psihiatrie, centre de transfuzii etc.), al serviciilor județene de ambulanță și al Serviciului de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov.

Iată revendicările care au făcut obiectul negocierilor cu Executivul, parte dintre acestea urmând să fie transpuse și în noul act normativ.

  1. Toți salariații din sistemul sanitar care au suferit pierderi de venituri salariale începând cu luna martie 2018 – biologi, chimiști, biochimiști, farmaciști, psihologi, infirmiere, brancardieri, kinetoterapeuți, asistenți sociali, inclusiv personal TESA – vor primi sume compensatorii care să garanteze păstrarea veniturilor lunare la nivelul lunii februarie 2018, adică cel de dinaintea aplicării noii legi a salarizării.

Cu alte cuvinte, măsura aceasta este benefică pentru toate categoriile de salariați care au înregistrat pierderi întrucât acestea vor fi acoperite cu sume compensatorii.

Foarte important este și faptul că sumele compensatorii nu vor fi suportate din venituri proprii ale spitalelor și nu fac parte din plafonul alocat sporurilor!

  1. Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

Astfel, toate instituțiile sanitare care au stabilit sporuri sub nivelul minim stabilit prin Regulament, sub pretextul că nu au resurse, vor fi obligate să revină asupra deciziei.

Dacă în formula actuală a Legii salarizării, sporurile pentru condițiile de muncă au fost fixate între 0% și 15%, 50% sau 85%, în actualul Regulament de sporuri sunt stabilite praguri minime. În urma negocierilor, garantarea pragului minim se transformă într-un drept fundamental de care vor beneficia angajații începând cu luna mai.

  1. Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin Hotărâre de Guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

Prin consfințirea acestui punct în Acord, vor câștiga procente importante institutele naționale, spitalele mari de urgență din subordinea Ministerului Sănătății și spitalele mari din centrele universitare. Prin această măsură sunt avantajate peste 100 de unități sanitare. Astfel vor fi acordate sporuri – prin HG, atenție! – pentu toate unitățile sanitare publice din subordinea ministerului.

  1. Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

Procente importante – între 3% și 10% – vor putea fi redistribuite de fiecare spital pentru acoperirea sporurilor celorlalte categorii profesionale angajate (biologi, farmaciși, psihologi, kinetoterapeuți, infirmiere, brancardieri și personal TESA…).

Modificarea acestui articol va elimina complet și scoaterea limitei de 30% a sporurilor aferente gărzilor suplimentare, precum și a sporurilor primite pentru munca în timpul zilelor libere legale.

  1. Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

O victorie importantă este că s-a reușit securizarea sporului de 100% pentru activitatea desfășurată în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale!

  1. Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

Prin această modificare, susține Sanitas, s-a corectat o gravă eroare, creată de legea de aprobare a OUG 91/2017, prin care directorul de îngrijiri pierdea circa 2000 de lei din venitul net lunar.

  1. Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

Datorită acestei modificări legislative, fostele moașe și surorile medicale vor primi întreaga creștere salarială prevăzută de lege, la nivelul din 2022, dar începând din acest an.

În urma acordului semnat între sindicate și Executiv, toate punctele, cu excepția punctului 5, vor fi transpuse în legislație prin Ordonanță de Urgență, care urmează a fi adoptată în ședința de Guvern de săptămâna viitoare. În plus, noile prevederi legislative vor avea aplicativitate începând cu luna mai 2018, se arată în comunicatul Guvernului României.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

1 COMENTARIU

  1. Micsorarea salariului a fost luata prin taierea unui spor din doua sporuri care se cumulau
    ex: sa taiat sporul de monitor si a scazut salariul cu 15% iar acum se da inapoi sub o alta forma…
    dar acelor persoane care au cerut spor de monitor si au fost nedreptatite de colegi de la TESA sau nu sa aprobat de la primarii cu toate ca alti colegi din tara din acelasi domeniu aveau acest spor, deci prin urmare nu li sa taiat sporul de monitor deci acestora nu li se va creste salariul cu nimic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *