Încotro cu salariile din sănătate în urma OUG 41

0
2250

La nici două săptămâni după înțelegerea parafată printr-un acord între sindicatele din Sănătate, Executiv, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și al Finanțelor, iată că au apărut primele reacții ale angajaților din sistemul public de sănătate.

Angajații Spitalului Malaxa din București au făcut o petiție prin care își cer drepturile. Ei susțin că salariile lor au scăzut odată cu apariția noii ordonanțe, prin care se aplică plafonarea de 30% pentru toate spitalele. În opinia lor, modificările s-ar fi operat, conform înțelegerii dintre sindicate și Executiv, dar în favoarea acestuia din urmă. Situația aceasta, atrag atenția angajații de la Malaxa, va duce la discriminări clare și va fi diferit de la spital, la spital.

„Legea salarizarii s-a modificat într-adevăr, dar s-a modificat în favoarea Guvernului, nu a noastră. Nimeni nu ne garantează nouă celor care lucrăm în spitalele de urgenţă că vom avea un procent în plus la salariu. Casa de asigurări nu va mai acorda acest prag minim al sporurilor. Vor începe să scadă veniturile prin tăierea sporurilor, situaţia diferă de la spital la spital. Aceste discriminări vor exista, nu vor mai putea fi controlate. Noi aşteptăm de la Ministerul Sănătăţii să vină cu un nou regulament de sporuri, o nouă propunere. Iată că am fost păcăliţi. Vom asista la unele scăderi de venituri în unele spitale.”, a declarat Viorel Huşanu, președintele Sanitas București, pentru Realitatea TV.

Deși situația pare că se precipită, Guvernul și-a asumat prin noul act normativ aprobat la 22 mai, a.c., cele șase puncte stabilite în acordul cu sindicatele, semnat la începutul lunii.

Concret, prin OUG nr. 41/2018 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017  privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Executivul și-a asumat faptul că unele categorii de salariați au pierdut din venituri și se obligă prin textul legii să repare aceste erori de tip economic.

„Ținând cont că limitarea acordării sporurilor la 30% pentru personalul din unitățile sanitare a condus la diminuarea veniturilor salariale pentru această categorie de personal, totodată, pentru unitățile sanitare de monospecialitate, serviciile județene de ambulanță și serviciul de ambulanță al municipiului București-Ilfov este necesară introducerea unei prevederi privind majorarea justificată a procentului care se aplică asupra sumei salariilor de bază, în vederea acordării sporurilor stabilite pentru fiecare dintre aceste unități sanitare, astfel încât să se asigure limita minimă a sporurilor stabilită conform prevederilot art. 23 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în motivația modificării Legii salarizării unitare.

Ba mai mult, în aceeași motivare este specificat faptul că: „… pentru unele categorii de bugetari, de exmplu, personalul încadrat pe unele funcții din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și compoletările ulterioare, care a beneficiat începând cu 1 martie de prevederile Regulamentului de sporuri aprobat în baza art. 23 din această lege, drepturile salariale nete ăncepând cu luna martie 2018 au fost mai mici decât cele acordate în luna februarie 2018, drept care este necesară corectarea acestor situații în regim de urgență.”

Cu alte cuvinte, Guvernul și-a îndeplinit promisiunea de a amenda textul de lege, în acord cu înțelegerile stabilite la începutul lunii mai. Din acest motiv, este greu de crezut că nu ar pune în practică noile modificări legislative, mai ales în condițiile în care acestea au anulat o grevă generală în sistemul public de sănătate.

Totuși, vom urmări cu interes acest subiect și vom reveni cu detalii.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *