Președintele României: trebuie evitat acest carusel al modificărilor salariale și al impredictibilității, altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond

0
1950

Klaus Iohannis, președintele României, le-a transmis premierului Viorica Dăncilă și ministrului muncii, Lia Olguța Vasilescu că, după primele trei luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat. Afirmațiile președintelui au fost făcute în cadrul întâlnirii de astăzi, de la Cotroceni, cu cei doi oficiali, pe tema Legii salarizării.

Situația salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile și criteriile de stabilitate asumate inițial, precum și promisiunile electorale ale coaliției PSD-ALDE, spune președintele. Ba mai mult, șeful statului a transms, printr-un comunicat de presă, că în condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, este anulat inclusiv caracterul unitar al intenției legislative.

Iată că ceea ce evidențiază președintele prin comunicatul transmis astăzi de Administrația Prezidențială, confimă negru pe alb ceea ce noi afirmăm de câteva săptămâni încoace. Anume, faptul că Legea 153/2017 discriminează categoriile de personal, cel puțin din sistemul de sănătate public.

Și nu numai atât. Pentru a rezolva unele probleme introduse de modificările menționate, Guvernul a intervenit cu mai multe Ordonanțe de Urgență în ultimele două luni. Atfel, atenționează președintele, trebuie evitat acest carusel al modificărilor salariale și al impredictibilității, „altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond, dată fiind amendarea continuă a acesteia prin ordonanțe care nu doar rezolvă, dar și creează noi probleme”.

Iohannis consideră că nu se mai poate vorbi de predictibilitate în mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atât timp cât apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminări salariale și încurajează solicitări similare și din partea altor categorii de personal, cu prețul unor riscuri privind încadrarea în țintele bugetare asumate de către Guvern.

Acestea reprezintă încă două puncte semnalate încă de la început de către sindicatele din sănătate, care au încercat să remedieze discriminările salariale din sistem în cele câteva runde de negocieri cu Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și cel al Sănătății. Liderii unora dintre organizațiile sindicale importante din sănătate au subliniat de fiecare dată că anexele și Regulamentul-cadru, legiferate prin HG-uri, vor aduce pierderi de venituri pentru angajații din sistemul de sănătate.

Președintele a mai arătat că, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare: „Transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018”.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului prudență în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetățenilor.

În replică, prim-ministrul Dăncilă și ministrul Vasilescu au transmis că poziția Guvernului este de a menține cadrul salarial instituit prin Legea 153/2017. Iar Viorica Dăncilă l-a asigurat pe președinte că există resursele financiare necesare aplicării Legii salarizării și a majorărilor salariale asumate până în prezent.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.
Sursa foto: Administrația Prezidențială

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *