Ministrul Sănătății: Spitalul Regional de Urgență Cluj, operațional din 2023. O altă promisiune guvernamentală

0
1431

Studiile experților Băncii Europene de Investiții arată că Spitalul Regional de Urgență Cluj ar putea fi operațional din 2023, cel puțin aceasta este declarația ministrului Sănătății.

Experții le-au prezentat azi oficialilor români, printre care ministrul Sănătății, ministrul Cercetării și un secretar de stat, planurile viitorului spital de urgență care va fi construit la Florești, localitate limitrofă Clujului. Documentele primite de experți și livrate de către Consiliul Judeţean Cluj şi Consiliul local Floreşti sunt folosite de către consultanţi pentru etapele finale ale documentației, adică studiul de mediu şi finalizarea studiului de fezabilitate.

Conform planurilor, Spitalul Regional de Urgenţă va avea o suprafaţă operaţională de 120.000 de metri pătraţi, dintre care cea mai mare parte, 49.000 metri pătrați, va fi destinată serviciilor medicale şi chirurgicale. Alţi 19.000 metri pătrați vor fi destinaţi serviciilor de tratament.

„Valoarea totală a construcţiei şi a proiectării este de 377 de milioane de euro cu TVA. (…). Pentru a putea acoperi costurile cu utilităţile, costuri care vor fi finanţate, sunt convinsă, de autorităţile locale şi judeţene, pentru a putea asigura trainingul personalului care va lucra, pentru că, fiind un spital cu un concept aparte, cei care vor lucra în spital vor avea nevoie de training special, pentru a putea asigura inclusiv reorganizarea fostelor clădiri ale Spitalului Judeţean. Costurile totale sunt de 500 de milioane de euro cu TVA. Dar acestea sunt costurile în integralitatea lor, pentru ca proiectul să devină funcţional”, a explicat ministrul Sănătății.

Sursele de finanţare ale spitalului regional provin din fonduri europene, bugetul de stat, la care se adaugă fonduri suportate de autorităţile locale şi judeţene.

Trebuie precizat și faptul că în costurile realizării Spitalului Regional de Urgenţă Cluj au fost incluse şi costurile reabilitării şi reorganizării clădirilor în care funcţionează, în prezent, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Tocmai de aceea, „ (…) noul spital va prelua rolul actualului spital clinic judeţean de urgenţă, cu excepţia câtorva servicii. De asemenea, pentru că Ministerul Sănătății  este beneficiarul unor masterplanuri de servicii furnizate de experţi ai Comisiei Europene, va trebui să luăm măsuri de reorganizare a serviciilor medicale. Prin urmare, Spitalul Judeţean va deveni Spitalul Regional, cu excepţia unor secţii care vor rămâne de sine stătătoare şi care vor fi reabilitate în marja acestor 500 de milioane de euro pe care experţii le-au propus”, a mai susținut Sorina Pintea.

Spital regional de la Cluj face parte din programul de guvernare prin care actuala conducere și-a asumat construcția a opt astfel de unități spitalicești, lucru pe care a ținut să-l precizeze inclusiv Sorina Pintea prezentă la Cluj: „La finalul lunii august vor fi depuse de către consultanţi, studiile de fazabilitate pentru Iaşi şi Cluj, aplicaţia de finanţare se va depune la Comisia Europeană în perioada octombrie-noiembrie 2018. În anul 2019 va fi lansată licitaţia de proiectare, construcţie şi supervizare, iar finalizarea construcţiei, echipare şi operaţionalizare – decembrie 2023. (…) Spitalul Regional are un concept nou, un concept foarte modern, chiar şi pentru ţările UE, un concept care presupune împărţirea pe centre, pe anatomii, astfel încât nu va mai exista problema că «nu avem paturi libere», ci paturile vor fi flexibile, în funcţie de pacienţii care se vor adresa spitalului şi nevoii de servicii medicale de înaltă performanţă.”

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *