Astăzi, s-a tras linie la Sănătate. Ministrul Sorina Pintea și-a făcut inventarul celor șase luni în fruntea sistemului public de sănătate. Astfel, în decursul celor șase luni au fost adoptate patru ordonanţe de urgenţă, 14 hotărâri de Guvern şi 35 de ordine de ministru, Pintea subliniind, totodată, și că sistemul a fost „debirocratizat parţial”.
„Aceste acte au schimbat viaţa pacienţilor din România, au debirocratizat parţial sistemul. Am adoptat patru ordonanţe de urgenţă, 14 hotărâri de Guvern, 35 de ordine de ministru. Prima ordonanţă de urgenţă a reglementat modul în care definim spitalele regionale, apoi am asigurat asistenţa medicală în centrele de permanenţă. Prin hotărâri de Guvern am introdus molecule noi, am probat regulamentul de sporuri. (…) Am modificat Ordinul 50, cel care reglementează trimiterea pacienţilor la tratament în străinătate. (…) Avem în curs de aprobare 12 acte care sunt pe transparenţă decizională şi 24 de acte normative în curs de elaborare şi care se referă la organizarea activităţii de Transfuzie sangvină, la transplant în România”, a declarat Sorina Pintea în conferința de astăzi.
Transplanul și restructurarea
Există, evident, spune ministrul Sănătății, și câteva neîmpliniri, dar de care se va ocupa în curând: este vorba despre restructurarea mai rapidă a Agenţiei Naţionale de Transplant sau evitarea sincopelor în aprovizionarea cu medicamente. Pintea vede o neîmplinire și în faptul că nu a reuşit să mobilizeze managerii de spital astfel încât să nu existe „sincope” în aprovizionarea cu medicamente, lucru semnalat de mai mulți medici care i-au cerut să nu le divulge identitatea.
„(…) Sistemul este uneori cum îl facem noi. Poate, de multe ori, dacă toţi ne-am face datoria, lucrurile nu ar sta aşa cum stau în anumite spitale, în anumite situaţii. Dorinţa noastră este să facem mai mult şi mai bine. Când spuneam de nereuşite sau neîmpliniri, mi-aş fi dorit să pot restructura mai repede Agenţia Naţională de Transplant. De altfel, peste două săptămâni vom prezenta un raport legat de situaţia agenţiei şi propunerile de modificări legislative pe care le avem – deşi le-am promis în două luni, dar pe care va trebui să le adoptăm cât mai repede, astfel încât să redăm încrederea oamenilor în această activitate, pentru că transplant fără donare de organe nu se poate face”, a afirmat Pintea.
Criza medicamentelor
Despre medicamente şi criza de imunoglobulină, oficialul spune că „Am aprobat procedura privind corecţia preţurilor maximale la medicamente, ceea ce nu s-a mai făcut din 2015. Am reglementat depunerea electronică a dosarelor pentru preţurile medicamentelor. Am armonizat legislaţia din România cu cea europeană, a fost finalizat catalogul naţional al dispozitivelor medicale. Din acest an se finanţează tratamentul tuturor gradelor de fibroză, cu terapia interferon free”.
În schimb, în ceea ce priveşte lipsa imunoglobulinei, Pintea a precizat că, în acest moment, în depozitele Unifarm se află cantitatea necesară pacienţilor din România: „Mai sunt sincope, dar acestea nu mai ţin de Ministerul Sănătăţii, ci de fiecare spital în parte. Am demarat o campanie de prevenţie, de vaccinare. În momentul în care într-o comunitate avem 200 de copii nevaccinaţi, riscul este foarte mare. Campania pentru stimularea donării de sânge noi o continuăm”.
Opt spitale regionale până în 2023
„Am modificat ordinul 50, cel care reglementează trimiterea pacienţilor la tratamente în străinătate. Ultimele două dosare, care sunt pe masa comisiei din Ministerul Sănătăţii, se referă la o pacientă care se află în Germania, la studii şi care avea nevoie de un transplant pulmonar. Dosarul a ajuns pe masa Ministerului Sănătății fără ca pacienta să fie nevoită să vină aici, valoarea operaţiei şi a costurilor de după transplant se ridică la 500.000 de euro”, a explicat Pintea, menționând că a fost reglementată plata tratamentelor pacienţilor răniţi în incendiul de la Colectiv.
În ceea ce priveşte cele opt spitale regionale, Pintea a explicat că s-a reuşit deblocarea fondurilor pentru spitalele regionale, menţionând că cererea de finanţare a fost depusă la Bruxelles. „Aceste spitale regionale vor schimba conceptul de spital din România”, a completat ministrul Sănătăţii, adăugând că termenul de finalizare al spitalelor regionale este 2023.
Bani pentru reabilitatea, extinderea şi dotarea unităţilor sanitare
Din fonduri europene nerambursabile, Ministerul Sănătăţii a dat bani pentru reabilitarea, extinderea şi dotarea unităţilor sanitare.
„S-a deschis apelul pentru modernizarea ambulatoriilor şi a unităţilor de primiri urgenţe. Am elaborat normele prin care vom face o reabilitare a centrelor integrate. (…) Vom recupera 250 de milioane de euro din fonduri europene pentru cheltuielile efectuate pe medicamente şi materiale sanitare pe tuberculoză şi HIV/SIDA, bani care vor intra în bugetul Ministerului Sănătăţii”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
În ceea ce priveşte creditul accesat prin Banca Mondială, Sorina Pintea a spus că au fost achiziţionate şi dotate maternităţile cu incubatoare, iar spitalele dotate cu aparatură de radioterapie. Mai mult, susține Pintea, „63 de spitale au fost dotate cu echipamente pentru unităţile de terapie intensivă, au fost livrate şi RMN-uri”.
Tot prin Banca Mondială „am recepţionat Maternitatea din Braşov”, a anunțat ministrul, adăugând că există în derulare o procedură de achiziţie pentru paturi de naştere pentru 15 maternităţi. În plus, s-a efectuat recepţia finală la maternităţile Spitalului Universitar, Spitalului Judeţean Cluj și Spitalului Judeţean Sibiu.
În ceea ce priveşte realizarea centrelor pentru arşi, ministrul Sănătăţii a afirmat că au fost semnate sau sunt în curs de semnare contracte pentru proiectarea clădirilor la spitale din Timişoara, Târgu Mureş, Bucureşti – „Bagdasar Arseni” şi „Grigore Alexandrescu”.
Servicii de e-health
O altă realizare bifată, în opinia demnitarului, a fost implementarea serviciilor de e-health
„Am finalizat elaborarea normelor de aplicare a finanţării serviciilor de medicină rurală, pe care le-am definit printr-o ordonanţă de urgenţă la 1 martie 2018. Elaborăm proiectul registrelor de boală, vor fi 100 de registre. Avem finanţată elaborarea registrului profesioniştilor în Sănătate. (…) Ministerul Sănătăţii şi CNAS finanţează programe naţionale de sănătate pe diverse patologii. Pentru a avea o estimare corectă avem nevoie de pacienţi care au o anumită patologie. La ora actuală aproximăm, ultimul exemplu care mie mi se pare foarte relevant, am aprobat un tratament foarte scump pentru pacienţii cu o boală rară. Estimarea a fost iniţial de 60 de pacienţi, real există cinci pacienţi”, a completat ministrul Sănătății.
Salariile și eterna și fascinanta reformă în Sănătate.
Cum era de așteptat, Sorina Pintea a atacat și subiectul salariilor personalului medical, personal medical care a beneficiat de o creştere foarte mare a salariilor.
„Există şi nemulţumiri pentru cei ale căror salarii nu au crescut la nivelul anului 2022, dar ne-am asigurat că nimeni din sistemul sanitar nu va avea salarii sub nivelul celor din luna februarie 2018. S-au făcut modificări legislative pentru corecţia modificărilor salariale. Noi am pregătit medici pentru Uniunea Europeană, nu avem medici de familie, nu avem medici pediatri pe diverse specialităţi, oncopediatrie, chirurgie cardiacă”, a mai spus Sorina Pintea, conchizând că va continua reforma în Sănătate.
A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.