Beatrice Mahler (‘Marius Nasta’): Sunt necesare investiţii în infrastructură pentru a funcţiona în conformitate cu legislaţia în vigoare

0
668

Bucureşti, 12 mar /Agerpres/ – Managerul Institutului ‘Marius Nasta’, Beatrice Mahler, spune că activitatea unităţii medicale se desfăşoară într-o clădire veche care necesită investiţii importante pentru a funcţiona ‘în totală conformitate cu legislaţia în vigoare’.

‘Extrem de importantă este respectarea circuitelor existente, circuitelor funcţionale, care trebuie să menţionez că se desfăşoară într-o clădire veche, care necesită investiţii importante în infrastructură pentru a funcţiona în totală conformitate cu legislaţia în vigoare. Până atunci, împreună cu inspectorii DSP şi Compartimentul de epidemiologie şi cu medicii şefi de secţie am stabilit procedurile şi etapele necesare pentru ca pacienţii Institutului ‘Marius Nasta’ să fie în siguranţă atunci când ajung în Institutul ‘Marius Nasta’, să beneficieze de un act medical efectuat corect şi în siguranţă pentru ei şi cu foarte multă responsabilitate’, a declarat Beatrice Mahler, marţi, într-o conferinţă de presă, după ce, cu o zi în urmă, Blocul operator şi Secţia ATI ale institutului au fost redeschise.

Potrivit reprezentantului unităţii medicale, este necesară extinderea Secţiei de Terapie Intensivă şi a Blocului operator.

‘Există nevoia de extindere a clădirilor, mai ales a Secţiei de Terapie Intensivă şi a Blocului operator. Este un proiect pe care Institutul ‘Marius Nasta’ îl are deja pregătit, pentru că de săptămâna trecută instanţa s-a pronunţat cu privire la intabularea terenului din Şoseaua Viilor 90 şi cu siguranţă în scurt timp vom avea finalizate documentele pentru intabulare. Vom putea trece la etapa următoare de aplicare a proiectului existent în vederea finanţării de către MS. (…) Intabularea nu este finalizată. Am primit hotărârea instanţei şi urmează etapa de finalizare a intabulării’, a susţinut Mahler.

Ea a precizat că a fost reluată activitatea în Secţia de chirurgie toracică, în Blocul operator fiind programate pentru marţi şase intervenţii chirurgicale.
‘De aseară am anunţat Ambulanţa Bucureşti de deschiderea Secţiei de Terapie Intensivă. Prin urmare, activitatea s-a reluat şi pacienţii sunt îngrijiţi în Secţia de chirurgie toracică Terapie Intensivă’, a spus managerul institutului.
Mahler a declarat că o procedură care este şi va fi aplicată la ‘Marius Nasta’ prevede consultul stomatologic preoperator, astfel încât pacientul să aibă o igienă riguroasă atunci când este intubat, pentru a nu fi introduşi în căile respiratorii diverşi germeni.

‘În această perioadă internările de zi au fost posibile, iar pregătirea pacienţilor pentru intervenţii chirurgicale se face după o evaluare pneumologică, consultul cardiologic, consultul anestezic şi o procedură pe care am modificat-o şi care va fi şi este aplicată în Institutul ‘Marius Nasta’ – consultul stomatologic preoperator, pentru că este destul de important ca pacientul nu doar să aibă o igienă riguroasă a corpului în momentul în care intră într-o sală care ne dorim să fie sterilă şi este sterilă şi curată în acest moment şi ne dorim să aibă o cavitate bucală curată, igienizată, pentru că este locul prin care se pot introduce în căile respiratorii, în momentul intubării, diverşi germeni’, a arătat Beatrice Mahler.

În opinia sa, extrem de importantă pentru siguranţa pacienţilor este aplicarea cu responsabilitate a măsurilor de igienă, prima şi cea mai elementară fiind respectarea igienei mâinilor, urmată de respectarea procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie.

În luna februarie, inspectorii sanitari au decis sistarea activităţii Blocului operator şi a Secţiei ATI (postoperator) din cadrul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ în urma decesului mai multor persoane infectate cu acinetobacter. Măsura a fost luată după ce rezultatele probelor prelevate în cadrul autocontrolului din data de 12 februarie au fost neconforme, la fel ca şi cele ale probele recoltate în data de 13 februarie de către reprezentanţii DSPMB din unitatea respectivă.

AGERPRES/(A – autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru)