Sălaj: Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău plăteşte lunar două milioane de lei pentru salariile angajaţilor

0
1270

Zalău, 12 mar /Agerpres/ – Valoarea totală a salariilor celor circa 1.300 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău este de circa două milioane de lei pe lună şi reprezintă aproape 80% din cheltuielile celei mai mari unităţi spitaliceşti din Sălaj.

Potrivit precizărilor făcute marţi, în cadrul Comisiei de Dialog Civic, de către preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, fondul de salarii al spitalului depăşeşte totalul însumat al salariilor din administraţia judeţeană.

‘Fondul de salarii, în Spitalul Judeţean, pe lună, este echivalentul a două milioane de euro. Fondul de salarii, în spitalul judeţean, pe an este mai mare decât fondul de salarii în administraţia publică locală pentru aparatul propriu. Consiliul Judeţean şi toate primăriile, cu aparatul propriu, au un fond de salarii mai mic decât Spitalul Judeţean, într-un an de zile. Salariul mediu net, în Spitalul Judeţean, este 4.800 de lei pe lună, aproape dublu decât salariul mediu net pe economie în judeţul Sălaj şi asta e foarte bine’, a declarat Tiberiu Marc.

Acesta a adăugat faptul că spitalul are o problemă în asigurarea bugetului, în condiţiile în care numărul actual de paturi pentru care există contract cu Casa Judeţeană de Sănătate asigură doar jumătate din finanţarea totală necesară.

‘Spitalul judeţean, care oferă peste 70% din serviciile medicale din judeţ, o să vă surprindă probabil, dar îşi asigură din contractul cu Casa de Sănătate mai puţin de jumătate din veniturile totale. Cealaltă parte de venituri este din diverse surse: programele naţionale, venituri proprii ale spitalului şi contribuţii ale Consiliului Judeţean, în principal pe zona de infrastructură sau dotare cu aparatură. (…) Deci, în principal, în spitalizare cheltuielile sunt mai mari decât veniturile pe care le realizăm din contractul cu Casa şi asta este o problemă. Din evaluările noastre, pentru a acoperi acum nevoia de venituri din contractul cu Casa, ar trebui să contractăm mai mult cu 43 de paturi. Acum avem în contract 664 de paturi’, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean.

Potrivit acestuia, în prezent la Spitalul Judeţean lucrează 1.280 de persoane, din care 180 sunt medici, necesarul de personal fiind însă de de 1.424 de persoane.

Tiberiu Marc a precizat că pentru 2019 veniturile din contractul cu Casa de Sănătate scad de la 47% la 40%, iar cele de personal cresc de la 77% la 80%.
Şeful administraţiei Judeţene consideră că pentru echilibrarea bugetului ar fi nevoie ca veniturile proprii ale spitalului să se tripleze şi asta ar fi posibil doar prin introducerea unor servicii contra cost.

Potrivit datelor prezentate marţi, numărul de pacienţi externaţi în 2018 de Spitalul Judeţean Zalău a fost de 26.000, numărul de spitalizări de zi de aproape 22.000, consultaţiile în UPU – 48.500 şi numărul de consultaţii în ambulator – 122.500.

AGERPRES / (A – autor: Sebastian Olaru, editor: Karina Olteanu)