România va avea opt centre de screening pentru diverse tipuri de cancer

0
1041

„(…) S-au semnat cinci contracte pentru cinci centre de screening. Urmează să se mai semneze încă trei contracte cu bani care vin de la Banca Mondială. Cred că în primul rând trebuie să ne preocupăm să populăm aceste centre. Avem nevoie de medici, avem nevoie de specialişti. (…) În cadrul acestui program se vor înfiinţa opt centre regionale de screening care vor fi reprezentate în teritoriu de centre deschise la nivelul spitalelor judeţene. Teoretic, prin accesarea acestui program înfiinţăm o reţea naţională de screening. Suntem avansaţi. Screeningul pentru cancerul de col uterin şi cancerul de sân se află în faza a doua de implementare. Va putea fi operaţionalizat destul de repede, spre sfârşitul acestuia an”, a declarat ministrul Sănătății, la sfârșitul săptămânii trecute, la Forumul Naţional de Gineco-Oncologie, desfășurat la București.

Prin cele opt centre regionale de screening pentru cancerul de col uterin şi de sân, ministerul Sănătății mai face un pas pentru ca fiecare femeie să aibă acces la acest tip de serviciu. Astăzi, după cum afirmă însuși ministrul, există multe specialități în România pentru care România nu are nici personal și nici centre de formare.

Centrele sunt finanțate din fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 191 de milioane de euro, printre care vor mai fi înființate și alte centre de depistare a tuberculozei, hepatitelor B,C și D, screening prenatal, precum și pentru formarea  personalului medical din domeniile prioritare de sănătate.

Referindu-se la vaccinare, Sorina Pintea a arătat că la nivelul ministerului există un grup de lucru care a stabilit căi de acţiune pentru promovarea vaccinării de toate tipurile. „Suntem în faza în care la nivelul unui grup de lucru la Ministerul Sănătății am stabilit nişte căi de acţiune pentru a promova vaccinarea de toate tipurile în rândul populaţiei şi pot să spun că la începutul lunii mai – sfârşitul lunii aprilie o să puteţi vedea concret ceea ce am gândit sau ceea ce gândim încă. Sunt nişte acţiuni îndreptate direct către om în sensul că nu vor fi campanii media foarte mari, ci vor fi campanii făcute cu oamenii inimoşi, cu voluntari”.

A consemnat pentru #sitimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *