După război, mulți viteji se arată! Un fost ministru al sănătăţii: Există medici, care nu şi-au verificat contul de salarii de ani de zile

0
1564

Există mulţi medici care nu şi-au mai verificat contul de salarii de luni şi ani de zile, trăind practic din banii primiţi de la pacient sau aparținătorii acestuia, a declarat Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătăţii, la ZF Live, într-o analiză a sectorului public de sănătate.

„Vedem corupţie la toate nivelurile, de la paznic şi brancardier până la cel mai înalt nivel. Există medici, şi nu puţini, care nu şi-au verificat contul de salarii de luni, de ani de zile, e ca o alocaţie la şcoală, doar ţin bani acolo, poate se uită la ei când se duc în vacanţă. Sunt oameni, nu puţini, care trăiesc din banii negri pe care îi primesc.“

În afară de plăţile informale către doctori, cele mai mari sume se dau de fapt către di­rectorii de spitale şi responsabilii de achiziţii. Voiculescu afirmă că este o practică  întâlnită ca firmele care distribuie me­dicamente sau produse sanitare să dea directorului de spital un card, fără numele lui, alimentat din când în când cu o anumită sumă.

Fostul ministru  îi îndeamnă pe români să nu mai dea șpagă în spitale și, dacă li se cere, să sune la numărul 0800.806.806, hotline anticorupție în spitale, lansat în 2016, în timpul mandatului său.

„Astfel de practici, inumane și discriminatorii față de cei mai vulnerabili oameni, trebuie să înceteze odată cu creșterile veniturilor în sistemul sanitar”, a declarat, pentru RFI, Vlad Voiculescu.

„Dincolo de bulibășelile doamnei Olguța și ale PSD, și după protesele medicilor, o să se ajungă la o creștere semnificativă a veniturilor din spitale. În aceste condiții, fiecare om ar trebui să știe că dacă i se solicită un plic, asta este un lucru ilegal. Mulți oameni nu-și permit să plătească acești bani. Tocmai la acei oameni ar trebui să ne gândim când nouă ni se cer acei bani. Este dezonorant pentru orice om și, de asemenea, pentru medic”, a spus fostul ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu este de părere că felul în care arată și funcționează astăzi sistemul sanitar este și rezultatul corupției din sistem, al cărei simbol este „plicul”.

„Sunt medici care nu trăiesc decât din acești bani negri. Sunt medici care nu se uită în contul de salariu cu lunile și cu anii. Sunt medici care câștigă 5000-10000 de euro pe lună. Ei bine, acești medici nu vor renunța de bunăvoie la șpagă, la venituri imense. Dacă ne uităm în curțile spitalelor, vom vedea mașini de zeci de mii de euro, care nu pot fi niciodată justificate prin salarii plătite de la stat. Lucrurile astea trebuie să înceteze, medicii trebuie plătiți bine, trebuie să fi bine motivați, dar șpaga, adică abuzul de putere, din partea unui medic, asistente sau chiar infirmiere asupra unui pacient, a unui om vulnerabil, acestea trebuie să înceteze”, a declarat pentru RFI, Vlad Voiculescu.

Ce ni se pare nouă ciudat este faptul cum un fost ministru vine să ne spună nouă acum despre aceste practici pe care și dânsul le-a păstorit pe vremea când a fost în fruntea ministerului, iar dacă a avut cunoștință de astfel de practici acesta poate fi acuzat de tăinuire. Câtă vreme a fost la conducerea ministerului ce politici a demarat pentru a combate acest prost obicei? A ieșit cumva public să spună lucrurilor pe nume?

Dar nu este așa, că după război, mulți viteji se arată!

A consemnat pentru #stirimedicale, S.O.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *