A fost lansat singurul vaccin anti-HPV care luptă împotriva a patru tipuri de cancer

0
1602

Gardasil 9, singurul vaccin anti-HPV care protejează împotriva a patru tipuri de cancer, este disponibil acum și în țara noastră, fiind lansat, la finele săptămânii trecute, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Vaccinul nanovalent protejează împotriva infecţiei cu 7 tipuri de HPV implicate în producerea cancerului (leziuni premaligne şi neoplasme care afectează cervixul, vulva, vaginul şi anusul cauzate de tipurile HPV din compoziţia vaccinului) şi a 2 tipuri implicate în producerea verucilor genitale.

Vaccinul protejează împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS), a 75 – 85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad înalt (CIN 2/3), a 85 – 90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV, a 90 – 95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad înalt (VIN2/3), a 80 – 85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV, a 75 – 85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad înalt (VaIN 2/3), a 90 – 95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV, a 85 – 90% din cazurile de neoplazii anale intraepiteliale de grad înalt (AIN 2/3) şi a 90% din cazurile de veruci genitale, spun medicii.

Gardasil 9 este cel mai important instrument de prevenţie împotriva bolilor provocate de infecţia cu HPV, virusul care cauzează 5% din cele 12,7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual în întreaga lume. De asemenea, spun specialiștii, HPV este al doilea agent patogen ce cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecţii la nivel global.

În jur de 1.800 de femei mor în fiecare an în ţara noastră din cauza HPV-ului, iar în fiecare an aproximativ 5.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. „Asta înseamnă că 5-6 femei mor zilnic dacă facem o medie. Cred că este o mare oportunitate pentru România, atât fete cât şi băieţi, pentru că sunt multe ţări unde şi băieţii beneficiază de vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV”, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. Rafila a subliniat că vaccinurile sunt produsele medicamentoase cele mai controlate din lume din punct de vedere al siguranţei, explicând că „Siguranţa vaccinului este esenţială şi la fel de importantă este şi eficacitatea. (…) Vaccinarea anti HPV este cel mai eficient implementată atunci când ai organizat un program naţional”.

Potrivit lui Rafila, vaccinarea este utilă începând cu vârsta de 11 ani, atât la băieţi cât şi la fete.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *