Premieră în Sănătate: sporuri salariale pentru cei din chirurgie

0
1291

Chiar dacă grila salarială din domeniul Sănătății naște controverse aproape zilnic, dar și mulți nemulțumiți, ministrul Sănătății anunță și o veste bună.

Sorina Pintea a declarat că pentru prima dată va fi introdus un spor pentru orele petrecute în sala de operație, în cazul chirurgiei.

„… UPU avea sporuri de 100%, acum vor avea 85%, dar le va creşte baza. Reumatologia are 15%, chirurgia are 15%, dar, pentru prima dată, se va introduce un spor aferent orelor petrecute în sala de operaţie, ceea ce este foarte important, se introduc sporuri noi pe neurochirurgie, la cardiologie intervenţională. (…) Trebuie să înţelegem că aceste sporuri sunt semnificative în sistemul medical”, a declarat astăzi ministrul, după întâlnirea cu sindicaliștii din sistemul medical.

Demnitarul a susținut că sporurile sunt limitate, dar că nu există nicio îndoială că acestea se vor aplica, precizând că „Nu este o creştere falsă, este o creştere, dar sporurile sunt limitate la 30%, dar nu se pune problema să nu se aplice. (…) Regulamentul sporurilor presupune o limită maximă de 85% şi o limită minimă, marjele sunt stabilite pentru fiecare specialitate în parte. Aceste medii, în acest moment, reprezintă 46%. (…) Eu am făcut personal calcule împreună cu şefa de la Resurse umane şi creşterile sunt semnificative, pentru că, în afară de salariu de încadrare, care creşte semnificativ, avem şi aceste sporuri, deşi limitate la 30% adaugă o majorare. Avem gărzile, care sunt plătite pe contract separat”.

Amintim că începând de astăzi, 1 martie, medicii şi asistentele din România vor primi salarii conforme cu grila de salarizare din 2022. Ministrul Muncii susține că un medic primar va primi 15.000 de lei pe lună, în loc de 4.000 de lei cât primeşte în prezent.

„Pot să vă spun că un medic primar, de exemplu, de la 4.000 de lei ajunge la 15.000 de lei, la care se adaugă în mod evident vechimea şi celelalte sporuri de care beneficiază. În sistemul de sănătate, salariile chiar vor fi foarte mari şi ne-am bucurat să constatăm că încă de anul trecut s-a redus exodul medicilor cu 40% doar pe promisiunea că vor creşte salariile”, a susținut ieri Lia Olguța Vasilescu, citată de Agerpres.

Dar despre modificările salariale din domeniul medical, vom reveni cu informații noi în cel mai scurt timp.

A consemnat pentru #stirimedicale, I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *